Sutra počinje rasprava o rebalansu budžeta: Vučević navodi da ovo donosi dosta dobrih vesti za građane

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Foto: Shutterstock/ToskanaINC

Poslanici Skupštine Srbije započeće sutra raspravu o predlogu rebalansa budžeta za ovu godinu, a ukupno je na dnevnom redu sedam tačaka.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i predlozi odluka o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2024. godinu, kao i na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2024. godinu, koji je podnela vlada.

Vlada Srbije usvojila je prošlog četvrtka Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za ovu godinu kojim je predviđeno da budžet Srbije zajedno sa rebalansom iznosi 2.173 milijarde dinara, odnosno da bude povećan za 132,5 milijarde dinara.

Premijer Miloš Vučević rekao je nedavno da rebalans donosi dosta dobrih vesti za građane i državu, te da se izdvaja više novca i za podršku porodicama sa decom, 25 milijardi, a da dodatnih 20 milijardi ide za zdravstvo, kao i 20 milijardi dodatnih za poljoprivrednike.

- Opredelili smo sredstva koja treba da nam pojačaju i saobraćajnu infrastrukturu, pre svega kupovina novih vozila, koji treba da saobraća između glavnog grada, aerodroma "Nikola Tesla" i EKSPA. Pripremamo i infrastrukturu za vraćanje obaveznog vojnog roka. Tu je i osam milijardi za plate u prosveti. Čeka nas težak razgovor sa svim subjektima za budžet 2025. godine - rekao je Vučević.

Predviđeno je i da se razmatra zakon o potvrđivanju Sporazuma o međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija za medicinske sestre, doktore veterinarske medicine i babice, u kontekstu Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji, između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Pred poslanicima je i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (Projekt ugradnje pametnih brojila u Srbiji) između Republike Srbije i Evropske investicione banke, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Aneksa 2 Sporazuma između vlada Srbije i Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Republici Srbiji.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđivanju Odluke broj 1/2023 Zajedničkog komiteta Regionalne Konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu od 7. decembra 2023. godine o izmenama i dopunama Regionalne Konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)