Vesić otvorio međunarodni aero-miting u Vršcu povodom 100 godina Vazduhoplovne akademije

V. K.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Oko 50 miliona evra će biti uloženo u projekat rekonstrukcije Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu

Foto: Predrag Mitić

Vazduhoplovna akademija proslavlja danas 100 godina postojanja velikim međunarodnim aero-mitingom u Vršcu koji je otvorio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i izaslanik predsednika Republike Srbije Goran Vesić, uz poruku da sto godina tradicije obuke pilota i drugog vazduhoplovnog osoblja govori o tome koliko je za Srbiju vazduhoplovstvo značajno.

Vesić je pozdravio prisutne u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i istakao da se po broju ljudi koji je došao na ovaj aero-miting vidi koliko vazduhopolovstvo znači kako Vršcu, tako i čitavoj Srbiji.

Naveo je da je Srbija zemlja koja je između Prvog i Drugog svetskog rata proizvodila avione ali ne i automobile i da je kralj Aleksandar Karađorđević prvi evropski monarh koji je leteo avionom na početku dvadesetog veka, kao i da je pre 112 godina, 1912. godine, sa Vršačkog brega inženjer Aurel Vlajku obavio prvi let što je bio jedan od prvih letova avionom sa naših prostora.

- Za nas je posebno važno da u vreme kada se razvija naše vazduhoplovstvo, kada kupujemo najmodernije borbene avione na svetu, kada naše vazduhoplovstvo beleži uspehe da imamo obrazovnu komponentu i nastavimo tradiciju obrazovanja po kojoj su Vršac i naša nacionalna Vazduhoplovna akademija poznati u svetu-  rekao je Vesić.

Naveo je da je zaključno sa 31. avgustom ove godine "Er Srbija" prevezla tri miliona putnika što je za osam odsto više u odnosu na isti period 2023. godine.

- Kada je u pitanju beogradski aerodrom ‘Nikola Tesla’, zaključno sa 31. avgustom ove godine imali smo ukupno 5.564.369 putnika što je za skoro devet odsto više nego prošle godine. Ove godine imaćemo više od osam miliona putnika na na Tesli što govori da ćemo u narednom periodu imati projektovanih 15 miliona putnika na beogradskom aerodromu - rekao je Vesić.

Istakao je da "Er Srbija" već dostiže rezultate JAT-a iz vremena bivše Jugoslavije, koji je tada bio jedna od najboljih aviokompanija u Evropi i opsluživao zemlju sa 22 miliona stanovnika, bez loukost kompanija koje u to vreme nisu postojale.

To, dodao je, govori o tome koliko je bila hrabra odluka predsenika Vučića i Vlade Srbije da se zatvori loša kompanija "Jat Ervejz" i da se krene u osnivanje nove aviokompanije "Er Srbija", zajedno sa partnerima iz "Etihada".

Podsetio je da je danas država Srbija jedini vlasnik "Er Srbije" koja je, kako je istakao, najbrže rastuća regionalna kompanija u ovom delu Evrope.

Vesić je rekao da je 100 godina tradicije velika i značajna tradicija za bilo koju instituciju u Srbiji.

- Mi imamo sto godina tradicije obuke pilota i drugog vazduhoplovnog osoblja. To govori o tome koliko je za Srbiju važno vazduhoplovstvo - rekao je Vesić.

Podsetio je da je samo u Trening centru Vazduhoplovne akademije u Vršcu, koji je skoro 70 godina bio JAT-ov trenažni centar, obučeno i sertifikate dobilo više od 2.000 pilota tokom tih sedam decenija.

- Vazduhoplovna škola na Dorćolu koja je deo ove akademije decenijama je sa ponosom nosila ime narodnog heroja generala Petra Drapšina, komandanta slavom ovenčane Četvrte armije narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i oslobodioca Rijeke i pod tim imenom postala svetski brend - rekao je Vesić.

- Veoma je značajno što smo potpisali ugovor sa ‘Er Srbijom’ o školovanju deset pilota, što je trenažni centar na Dorćolu koji je deo ove Vazduhoplovne akademije dobio svoj simulator za Erbas A320 i na taj način ćemo početi kao nekada da školujemo ne samo pilote koji su potrebni za našu nacionalnu aviokompaniju već i za ono što je potrebno u inostranstvu, a upravo su škola ‘Petar Drapšin’ i ovaj vazduhoplovni centar decenijama bili poznati po tome što su školovali kadrove za mnoge evropske i afričke zemlje - rekao je Vesić.

Naveo je da će oko 50 miliona evra biti uloženo u projekat rekonstrukcije Trening centra Vazduhoplovne akademije u Vršcu i dodao da to govori o tome koliko naša zemlja napreduje.

- Pedeset miliona evra u ovakvu vrstu institucije može da se investira samo ako imate snažnu ekonomiju. Da nemamo snažnu ekonomiju, ne bi bile moguće ovakve investicije, da se grade autoputevi, brze pruge, obnavljaju aerodromi, da se investira u našu nacionalnu Vazduhoplovnu akademiju i zato je veoma važno da nastavimo sa politikom privlačenja stranih investicija jer snažna ekonomija garantuje da možemo više da ulažmemo u obrazovanje - rekao je Vesić.

Naveo je da je vek u kome živimo vek obrazovanja i modernih tehnologhija i da zemlje koje nisu spremne da se prilagode tim izazovima neće moći da napreduju.

- Mi smo se, zahvaljujući viziji predsednika Vučića, na vreme prilagodili i zaista mozemo da kažemo da prednjačimo kada su u pitanju reforme u obrazovanju. To se posebno odnosi na dualno obrazovanje koje je dalo rezultate i pokazalo se da sve one kritike koje su postojale kada je u pitanju to obrazovanje apsolutno nisu tačne jer ono omogućava našim ljudima da se brže zaposle, imaju bolje plate i viši životni standard -rekao je Vesić.

Ponovio je da je vazduhoplovstvo posebno značajno i da je Srbija bila zemlja koja je između dva svetska rata proizvodila više aviona od mnogih razvijenih zemalja zapadne Evrope.

- Proglašavam ovaj vazduhoplovni aero-miting otvorenim. Želim da uživate u ovome jer sve što ćete danas videti pokazuje koliko naša Srbija napreduje - rekao je.

Osim ministra Vesića, na aero-mitingu Vršcu se se obratili direktorka kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić i gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović

(Telegraf Biznis)