Ministarstvo privrede i RAS predstavili uspehe Programa "Srbija i EU – oprema za privredu"

A. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Promo/ Ivica Veselinov

Prvi dan Evropske nedelje mogućnosti, koji je započeo 23.9.2024. godine u Evropskoj kući Beograd, posvećen je biznisu i inovacijama, a posebnu pažnju privukao je panel na kojem je predstavljena podrška mikro i malim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama kroz Program „Srbija i EU – Oprema za privredu“. Program realizuje Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i Delegacijom Evropske unije u Srbiji, s ciljem jačanja konkurentnosti domaćih preduzeća.

Na panelu su učešće uzeli ključni predstavnici institucija koje učestvuju u realizaciji ovog programa, uključujući i Ankicu Momčilović iz Ministarstva privrede Republike Srbije, Ljiljanu Marković iz Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd, Vladimira Nikolića ispred ProCredit banke, kao i Bojana Nastevskog direktora kompanije „Sintermetal“, jednog od korisnika Programa.

Program za unapređenje konkurentnosti srpskih preduzeća

Program "Srbija i EU – oprema za privredu" omogućava mikro i malim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama da unaprede svoj poslovni kapacitet kroz modernizaciju proizvodne opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta. Razvojna agencija Srbije aktivno je uključena u sprovođenje programa i pruža podršku korisnicima u svim fazama – od prijave do realizacije.

Foto: Promo/ Evropska kuća Beograd

Rezultati programa

Pomoćnica ministarke privrede Katarina Obradović Jovanović predstavila je rezultate Programa "Srbija i EU – Oprema za privredu". Od 2015. godine do sada, odobreno je preko 10 milijardi dinara bespovratnih sredstava za investicije u vrednosti od preko 50 milijardi dinara, za više od 4.500 zahteva! Samo u poslednje dve godine, podržano je 1.258 korisnika, uz dodeljenih 3,1 milijardu dinara i investicije vredne skoro 14 milijardi dinara. Više od 48% odobrenih zahteva pripada mikro privrednim subjektima, dok su zahtevi ravnomerno odobreni iz svih delova Srbije. Sa fokusom na održivost, čak 174 zahteva bili su za solarnu i energetsku efikasnu opremu, što je 14% ukupnih zahteva.

Foto: Promo/ Evropska kuća Beograd

Partnerstvo za budućnost srpske privrede

Od svog pokretanja 2013. godine, Program "Srbija i EU – oprema za privredu" konstantno je rastao kako u broju prijava, tako i u budžetskim alokacijama, što odražava sve veći interes preduzeća za unapređenje poslovanja. U 2022. i 2023. godini, program je bio podržan i od strane Evropske unije. EU je kroz ovu saradnju omogućila značajna bespovratna sredstva, čime je preduzećima olakšala pristup neophodnoj opremi i mašinama, a ukupan budžet programa dosegao je 26,9 miliona EUR. Ova sredstva su direktno doprinela jačanju konkurentnosti preduzeća na domaćem i međunarodnom tržištu.

Projekat simbolizuje zajedničku posvećenost Evropske unije i Republike Srbije ekonomskom rastu i razvoju, pružajući podršku koja prelazi granice običnog finansiranja. Uz aktivno učešće finansijskih institucija, kao što su banke i lizing kompanije, projekat teži da izgradi održive partnere i unapredi ekosistem podrške preduzetništvu.

Program "Srbija i EU – oprema za privredu" do sada je postigao značajan uspeh, a Ministarstvo privrede i Razvojna agencija Srbije ostaju posvećeni tome da domaćim preduzećima omoguće pristup modernoj opremi, novim tehnologijama i jačanje energetske efikasnosti, čime doprinosimo razvoju ekonomije i stvaranju novih radnih mesta.

(Telegraf.rs/PR)