Nenezić: Povećanje minimalca će pogurati ostale zarade,pooštriti kontrolu bolovanja

D. J.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Nenezić kaže da će sigurno i ostale zarade da krenu napred

Foto-montaža: Marko Jovanović, Shutterstock

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da će povećanje minimalca za 13,7 odsto doprineti da i ostale zarade krenu napred, odnosno da se povećaju.

Kada se podigne minimalna cena rada podižu se uglavnom i zarade i mi poslodavci smatramo da je to dobro, istakao je Nenezić za RTS.

- Privreda Srbije svakim danom je sve jača i jača. Raste zaposlenost, raste broj privrednih subjekata, raste i plata radnicima koji su zaposleni - naveo je on i poručio da su uspeli da se glas poslodavaca čuje.

Nenezić kaže da će sigurno i ostale zarade da krenu napred, odnosno da se povećaju zbog povećanja minimalca.

- Mnoge kompanije, mnoge firme, institucije su vezane za takav sistem da kada se podigne minimalna cena rada podižu se uglavnom i zarade i mi poslodavci smatramo da je to dobro - ukazao je Nenezić.

Na pitanje kako planiraju da spreče zloupotrebu bolovanja, kaže da je to izuzetno bitno pitanje i jedna bolna tačka na kojoj treba da rade i poslodavci, i sindikati, i Vlada Republike Srbije sa resornim Ministarstvima, ali i sa ostalima.

- Konkretna rešenja, predlozi poslodavaca su da se naravno pre svega pooštri kontrola bolovanja. Naročito je prisutno u malim sredinama gde dođe radnik kod lekara koji ga zna i traži da mu napiše bolovanje. I to je javna tajna da se to tako radi - napomenuo je Nenezić.

Ukazao je da radnik treba da ima svest da u slučaju njegovog izostanka sa posla, poslodavac trpi više različitih nedostataka i osvrnuo se na dolazak stranih radnika.

- Sigurno je da je dolazak stranaca pomogao prilično privrednim subjektima da prevaziđu nedostatak radne snage, što nam se desilo u poslednjih nekoliko godina. Međutim, ne treba da to ide u nedogled. Treba imati pravu meru - zaključio je Nenezić.

(Kraj) mb/jbu

(Telegraf.rs/Tanjug)