Carinska uprava nudi čak 30 hiljada evra za ovaj posao: Niko se još uvek nije javio

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za konkurs koji je raspisala Carinska uprava nije stigla nijedna ponuda

Foto: Instagram/carina_srbije

"Bigl koji može da nanjuši evre, ali i heroin", bila je to ideja Ministarstva finansija, odnosno Carinske uprave Hrvatske koja je bila spremna da plati 30 hiljada evra firmi koja, u svrhu detekcije novca i droge, može da obuči dva psa stara između 10 i 30 meseci, a s njima i četiri carinska službenika koja će tim psima "rukovati".

Bigl je samo jedna od rasa koja je dolazila u obzir, a u Carini su rekli da je u redu i da to budu mađarska vižla, nemački ptičar, labrador, retriver ili španijel, dokle god im je zdravlje savršeno. Psi si morali da podvrgnu RTG snimcima kukova i laktova, ali i nalazom stanja kičme, a Carinska uprava je zadržala pravo da pse inspektori sami pregledaju.

- Provera psa obuhvata proveru fizičke kondicije psa, reakcije na posebne uslove, izdržljivosti, oštrine (narava), okretnosti, ponašanja u traganju, znatiželje, interesovanja za bačene predmete, reakcije u mračnim prostorijama, reakcije na pucanj, reakcije na druge ljude i životinje, snalaženje na pokretnim stepenicama i trakama sa pošiljkama, reakciju na sužene prostore, te buku aviona i teretnih vozila - pas ne sme reagovati ni na kakve smetnje iz okoline dok je na 'dužnosti' - naveli su u konkursu iz Carinske uprave, koja je zadržala mogućnost da, nakon sto dana, pse vrati i uzme "zamenske" ako ne ispunjavaju sve postavljene uslove.

Psi su, nakon završene obuke, morali biti sposobni da detektuju skriveni predmet bez obzira na vremenske uslove, da imaju dobar instinkt hvatanja stvari u letu, a treningom je trebalo osigurati i da pas bude socijalizovan i otporan na spoljne distrakcije (zvučne i vizuelne) te da, uprkos njima, bez problema pretražuje zadato područje, piše "Večernji list".

- Sužen prostor (npr. u kavezu, cevi, avionu, teretnom prostoru kamiona ili kombija, prostoru autobusa, ličnog vozila, te u drugim javnim površinama i objektima) ne sme negativno da utiče na ponašanje psa (vidljiva nervoza, cviljenje i slično). Pas mora biti sposoban da obavi pregled prtljaga, paketa i predmeta na pokretnoj traci (Aerodrom, Pošta) sa aktivnim markiranjem (grebanje). Jedan službeni pas mora, tokom pretrage, biti sposoban da detektuje miris valute evro, dok drugi mora biti u stanju da prepozna mirise droga: marihuane, hašiša, kokaina, heroina, ekstazija i metamfetamina - pojasnili su iz Carinske uprave Hrvatske, dodajući da će završno testiranje pasa provoditi njihovo povereništvo, a procenat uspešnosti pronalaska mora biti sto posto.

Od same obuke pasa, a i njihovih vodiča za sada, međutim, nema još ništa jer na konkurs koji je raspisala Carinska uprava nije stigla nijedna ponuda.

(Telegraf Biznis)