Vučević istakao da je potrebno najmanje dve godine do otvaranja Rio Tinta: Mišljenje struke je najbitnije

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Treba da čujemo i jednu u drugu stranu, pre svega da čujemo struku koja mora da se obrati i građanima", istakao je premijer

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević govorio je danas o otvaranju rudnika Rio Tinta u Srbiji, i to m prilikom naglasio da je potrebno čuti struku da bi kao država i društvo doneli konačnu odluku o tom projektu.

Kako je na početku premijer istakao, najmanje dve godine je potrebno kako bi došlo do otvaranja Ria Tinta.

- Niko ne može i da hoće, i da postoji konsenzus u društvu i da svi u državi podržavaju taj projekat, da reši to u periodu koji je kraći od dve godine - rekao je Vučevič.

Ana Brnabić stavila je tačku na Rio Tinto, međutim vlada ga je ponovo ''vratila u život'' , te je premijer otkrio da li to znači da je država odgovorna za očigledne tenzije u društvu.

- Postoji novi pravni i politički momentum, a to je odluka Ustavnog suda kojom je vraćen na snagu Prostorni plan posebne namene - istakao je on i dodao da je zaključak Sekretarijata za zakonodavstvo, Generalnog sekretarijata Vlade Srbije i nadležnog ministarstva da je vlada nakon te odluke morala da vrati Prostorni plan posebne namene.

- Sada postoji potencijal ili eventualnost da kompanija Rio Tinto ide ponovo u sve one procese u kojima je nekada bila, da traži obim i sadržaj, da dokazuje kroz studiju uticaj na životnu sredinu, onda dalje eksploataciona polja, dug proces je pred njima - rekao je Vučević

On je istakao da će samo proces u Ministarstvu zaštite životne sredine trajati najmanje godinu dana i da će biti transparentan i javan, jer kako kaže, i treći subjekti mogu da učestvuju u toj raspravi.

Premijer je naglasio da ne misli da se vodi ka podeli u društvu zbog te odluke i da takve teme otvaraju široko polje rasrave, da nemaju svi isti ugao gledanja i da je to karakteristično ne samo za Srbiju nego i za druge države.

- Treba da čujemo i jednu u drugu stranu, pre svega da čujemo struku koja mora da se obrati i građanima, da čuju šta kaže struka i ljudi koji su pozvani da nam kažu šta može, šta ne može, šta je bezbedno, šta je manje bezbedno, šta je plus šta minus da bismo mi kao država i društvo doneli konačnu odluku.

Vučević je istakao da Vlada Srbije pozdravlja odluku predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić da stavi na dnevni red sednice koja će se održati sledeće nedelje tačku o litijumu koju su predložili opozicioni poslanici.

- Vlada je spremna da se odazove pozivu, ako Skupština bude smatrala da treba ministri da učestvuju u radu. Mi smo se formalno izjasnili negativno o tom predlogu, jer mislimo da bi to bilo pogubno za Srbiju, ali mislimo da je dobro da se razgovara - rekao je Vučević .

Premijer je potom dodao da Vlada nije imala problem da se o temi litijuma raspravlja.

- Da ne bude zabune, šest dana smo raspravljali o dve tačke - o rebalansu budžeta i finansijskoj pomoći porodicama sa decom. Da li je to za šest dana ili nije? Da ne raspravljate, rekli bi da nismo omogućili da se razgovara, a kad razgovaramo, kažu da se krade vreme. Ako je Vlada prisutna na raspravi o zakonima koje je sama predložila, to bi trebalo da bude pozitivno ocenjeno, a ako nismo tu, kažu da bežimo od razgovora - rekao je premijer.

On je ocenio da je tokom održavanja vanredne sednice svih šest dana najviše bilo priče o litijumu, iako će to, kako kaže, tek sada formalno-pravno biti tema na sednici i dodao da većina predstavnika opozicije nije bila prisutna tokom sednice.

- Pozdravljam što je Ana Brnabić to stavila na dnevni red, jer tako relaksira odnose i atmosferu. Prilikom izbora Vlade, pričali smo o litijumu, prilikom usvajanja Deklaracije sa Svesrpskog sabora, pričali smo o litijumu. Samo ćemo nastaviti o tome da razgovaramo. Od šest dana, bio sam prisutan pet dana u Skupštini, a verujte, većina njih nije prisutna tokom sednica - rekao je Vučević.

(Telegraf Biznis)