Nova era modernizacije obrazovanja: Poljoprivredna škola u Kraljevu dobila Mejkers lab

V. K.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Savremeno okruženje je idealno za razvoj mladih inovatora u oblasti poljoprivrede

Foto: Milos D. Živojinović

Poljoprivredno-hemijska škola "Dr Đorđe Radić" u Kraljevu postala je prva poljoprivredna škola u Srbiji koja je dobila Mejkers lab, čime je započeta nova era modernizacije obrazovanja u oblasti poljoprivrede. Ovaj projekat, sproveden uz podršku Grupe za obrazovanje i ključnih partnera iz privrede, ima za cilj da transformiše način na koji mladi stiču znanja i veštine neophodne za savremeno okruženje i poslove koji se između ostalih industrija odnose i na poljoprivredu.

Otvaranje Mejkers labova u poljoprivrednim školama predstavlja veliki iskorak u obrazovanju mladih stručnjaka, a slični prostori se ove nedelje otvaraju i u školama u Baču, Žitorađi, Svilajncu i Vršcu. Mejkers labovi i njihovi programi, pružaju učenicima priliku da stiču praktična znanja i veštine u oblastima pametne poljoprivrede, održivih praksi i digitalnih tehnologija, kako bi imali što veće šanse za uspeh u ovoj, za našu zemlju tako značajnoj grani privrede.

Ovo otvaranje je označilo i najavu inovativnog programa pametne poljoprivrede, kao jednog od ključeva održive budućnosti, koji će obuhvatiti pet poljoprivrednih škola koje dobijaju Mejkers, kao i tri tehničke srednje škole i tri gimnazije širom zemlje koje ih već imaju. Tehničke škole i gimnazije u svojim dvorištima dobijaju Mejkers bašte uz potrebnu tehnologiju kako bi učili o naprednoj proizvodnji hrane sa aspekta svojih programa. Završnicu programa obeležiće timski rad, stvaranje i inoviranje đaka i nastavnika čiji rezultati će doprineti napretku učenja svake naredne generacije.

- Ovo je jubilarni 20 Mejkers lab i do kraja godine ćemo otvoriti ukupno 25, čime smo ostvarili cilj za ovu godinu. Do kraja nedelje ćemo otvoriti 5 Mejkers labova u 5 poljoprivrednih škola čime ćemo obeležiti početak projekta pametne poljoprivrede. Ovaj projekat uključuje i otvaranje Mejkers bašti - to su pametne bašte koje će biti ekstenzije ovakvog jednog prostora. Ovaj projekat predstavlja budućnost i približavanje budućnosti poljoprivrede svim đacima u Srbiji, stavljajući i te karijere na mapu - istakao je Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

Grupa za obrazovanje koju čine Dostignuća mladih u Srbiji, Centar za promociju nauke, Inicijativa Digitalna Srbija i Nordeus fondacija, zajedno sa svojim partnerima gradi i oprema svaki Mejkers lab savremenom opremom prilagođenom profilu i programu škole, kao i programima koje donosi đacima i nastavnicima. Tako su se pored opreme namenjene savremenoj poljoprivredi u jednoj od najstarijih škola u Srbiji našli i 3D štampač sa filamentima, mikser za kreme i kozmetičke proizvode, ranac za analizu zemljišta, sto za proizvodnju u cvećarstvu i povrtarstvu, akciona kamera…

Zašto baš Poljoprivredno-hemijska škola "Dr Đorđe Radić" ?

Osnovana 1882. godine, Poljoprivredno-hemijska škola "Dr Đorđe Radić" jedna je od najstarijih škola u Srbiji specijalizovanih za poljoprivredu, prehrambenu tehnologiju i hemijsku industriju. Kroz godine, škola je iznedrila generacije stručnjaka koji su danas nosioci razvoja ovih sektora u zemlji. Uz novi Mejkers lab, škola stvara savremeno okruženje za razvoj mladih inovatora, što je još jedan korak napred u njenoj dugogodišnjoj misiji unapređenja obrazovanja.

- Od osnivanja škole i njenog prvog upravitelja dr Đorđa Radića, inače prvog doktora poljoprivrednih nauka u Srbiji, naša škola je prošla tri industrijske revolucije, a evo sada smo na pragu četvrte. Zahvaljujući svim ovim našim projektima, a pre svega projektu pametne bašte, opremljeni najnovijom tehnologijom dočekujemo i četvrtu industrijsku revoluciju. Nadamo se da će nam ovaj korak napred i sva ova oprema koju smo dobili, pomoći u realizaciji našeg novog obrazovnog profila — poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, ali i unaprediti rad naše male bašte. Na ove načine, vezujemo proizvodnju na otvorenom i obradu podataka u Mejkers labu - rekla je Svetlana Mladenović, direktorka škole, ističući značaj povezivanja poljoprivrede i tehnologije u obrazovnom sistemu.

Učenici škole su na otvaranju predstavili svoje projekte iz oblasti zaštite životne sredine, razvijene kroz Unicefove Upshift radionice, kao i svoje veštine u izradi kozmetičkih proizvoda, cvećarskih aranžmana i pekarskih proizvoda. Učenici poljoprivrednog smera demonstrirali su primenu pametne poljoprivrede u svakodnevnoj nastavi, čime su prikazali kako teorija može da postane praksa.

Otvaranje Mejkers laba u Kraljevu predstavlja samo početak šireg plana za unapređenje obrazovnog sistema u poljoprivrednim školama, čime se stvara osnova za razvoj budućih lidera u oblasti poljoprivrede i tehnoloških inovacija.

Pametna poljoprivreda predstavlja ključ za održivu budućnost, omogućavajući efikasniju proizvodnju hrane uz manju potrošnju resursa. Korišćenjem naprednih tehnologija kao što su IoT senzori, dronovi i veštačka inteligencija, poljoprivrednici mogu optimizovati procese, smanjiti upotrebu vode i đubriva, te se brže prilagoditi klimatskim promenama. Zato je ulaganje u obrazovanje u ovoj oblasti od suštinskog značaja — omogućava mladima da steknu potrebna znanja i veštine, pripremajući ih za rad u savremenoj poljoprivredi i doprinos održivoj proizvodnji hrane na globalnom nivou.

(Telegraf Biznis)