Adil je prvi čovek u BiH koji se bavi gajenjem prepelica: Sve što proizvede proda, nije ih teško držati

J. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Youtube/Srednja Bosna Danas

Adil Ramčić, inače po profesiji graver, je prvi čovek u Federaciji BiH koji se bavi japanskim prepelicama na svom imanju u Bugojnu. Poseduje više stotina prepelica, a mesečno zaradi finu sumu novca zahvaljujući svom trudu i znanju. Ističe da ih nije teško držati i da su otporne na sve uslove. Zimi bez problema nose jaja.

"Igrom slučaja sam bio graver 40 godina, izgubio sam bio volju za radom, za graviranjem, malo poreske i sve druge institucionalne okolnosti su me razvalile. Napravio sam u dvorištu školu tradicionalnog zanatstva, opremio sam, ima dve najbolje mašine u Bosni. Imao sam pet, šest đaka koje sam iškolovao, pomogao im da se nađu i snađu".

"Ove ptičice i rad s njima me vratilo u život. U ovom poganom vremenu bio sam prestao skroz da radim i da se družim s ljudima. Ja sam bio zamro, sad sam na bar 50 posto energije onoga kakav sam bio. Obaveza da hranim i pojim prepelice, me je probudila. a koristeći njihova jaja umirio sam psihu, sve mi smetalo, malo živci otišli, godine uzele svoje.

"Primetili smo da kad nosimo narandžaste ili crvene odevne predmete, tada su pod stresom i lošije nose. Kada sstavljamo pod inkubator ova jaja ovako okrugla, 80 posto budu ženke, a kad su špicasta jaja, duguljasta to bi trebalo mužjaci da budu.

Adil navodi da je krenuo sa matičnim jatom od oko stotinak ptičica, a da je u jednom trenutku imao 800.

"Avgust mi je bio dobar, prodao sam više od 300 nosilja. Dnevno sam imao prosek više od 200 jaja. A trenutno u frižideru nemam jajeta, takvo je tržište. Jutros saam zadnjih 150 jaja iz frižidera prodao".

"Kod njih je mana, posle 18 meseci počinu slabije da nose. Recimo, da držim samo 100 komada ne bi imao ni za sebe, a da držim 500..., ona za mesec dana pojede kilogram hrane. snese 30 jaja po 30 pfeniga, što znači da je ekonomska računica, ona jede 10 posto svoje proizvodnje. Tako da ova jedna štptičica moja donese meni za mesec dana 10 maraka.

"Imao sam nameru da kupim dve koze, zbog mleka, ali trampim se sa komšijom, pa ne moram da ih kupujem".

Pogledajte više u reportaži Jutjub kanala Srednja Bosna Danas:

(Telegraf.rs)