Objavljen spisak gradova u kojima je najlakše doći do posla: Evo na kom mestu se nalazi Beograd

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekonomisti naglašavaju da postoji jasna korelacija između stope nezaposlenosti i percepcije građana o tržištu rada

Foto: Shutterstock

Istraživanje provedeno u 83 grada širom Evrope pokazuje da, ukupno gledajući, polovina stanovništva veruje da može lako pronaći dobar posao. Ovo je zaključak poslednjeg izveštaja Evropske komisije o kvalitetu života u Evropi za 2023. godinu, koji je uključivao više od 71.000 ispitanika.

Razlike u percepciji među građanima su značajne. Na primer, u Palermu, Italija, samo 4% građana veruje da postoje dobre poslovne prilike, dok čak 79% Pragova veruje da svako može lako naći posao u glavnom gradu Češke. U Zagrebu, samo 33% građana ima pozitivan stav o poslovnim mogućnostima u gradu.

U Ljubljani i Beogradu, 38% stanovnika veruje da ima dovoljno dobrih poslova, dok stanovnici Bratislave, Osla i Stokholma imaju najveće poverenje u svoj grad. S druge strane, mediteranski gradovi kao što su Madrid, Atina i Rim beleže nisku stopu poverenja, sa samo 24%, 21% i 20% stanovnika koji veruju da se u njihovim gradovima mogu naći dobri poslovi.

Ekonomisti naglašavaju da postoji jasna korelacija između stope nezaposlenosti i percepcije građana o tržištu rada. Na primer, Palermo ima najveću stopu nezaposlenosti u Evropi (17%), dok Prag beleži samo 1,9%. Uz to, faktori poput plata, sigurnosti posla i ravnoteže između poslovnog i privatnog života značajno utiču na percepciju građana o tržištu rada.

Kako ističe ekonomista Pawel Adrjan, medijski izveštaji i lokalni ekonomski i politički faktori takođe igraju ključnu ulogu u oblikovanju stava građana prema mogućnostima zapošljavanja. U velikim gradovima, visoka konkurencija može uticati na to kako građani percipiraju tržište rada, prenosi Jutarnji.

(Telegraf Biznis)