Vučević: Potpisan memorandum za gradnju zajedničkog gasovoda sa Severnom Makedonijom

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom susreta sa makedonskim kolegom, pored infrastrukture, dominiralo je pitanje energetike

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas u Skoplju da su se vlade Srbije i Severne Makedonije saglasile i potpisale memorandum koji predviđa zajedničku izgradnju gasovoda dužine oko 70 kilometara, koji bi imao godišnji kapacitet od oko 14 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Vučević je, na na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim, rekao da Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti gasa između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Severne Makedonije, predstavlja uvod u izgradnju novog interkonektora.

- On je dužine neke oko 70 km i mogao bi da ima kapacitet, odnosno treba da ima kapacitet godišnjeg prometa oko 14 milijardi kubnih metara prirodnog gasa - naveo je Vučević i dodao da je namera da Srbija preko Severne Makedonije dobije još jednu liniju snabdevanja prirodnim gasom.

- To je veza preko Severne Makedonije ka Grčkoj, ka Aleksandropolisu, odakle stiže gas. Ono što jeste naša strateška odluka, govorimo o Republici Srbiji, jeste da imamo diverzifikaciju izvora snabdevanja prirodnim gasom. Mi, naravno, želimo da ne izgubimo nijednog od partnera, ali želimo da širimo partnere koji su zainteresovani da sarađuju s nama na polju energetike i to će dovesti svakako ili doprineti energetskoj stabilnosti za našu državu - rekao je Vučević.

Naglasio je da je gas za Srbiju od velikog značaja i za proizvodnju električne energije, ali i za rad velikog broja stranih kompanija koje posluju u zemlji, ali i za snabdevanje domaćinstava.

- Tako da je nama priroda na ovaj krak preko Severne Makedonije, ka luci u Grčkoj. I ono što je predsednik Vlade Severne Makedonije kandidovao jeste da se paralelno radi i naftovod i da dobijemo i tu mogućnost snabdevanja naftom ka našoj državi - istakao je Vučević.

Dodao je da je tokom susreta sa makedonskim kolegom, pored infrastrukture, dominiralo pitanje energetike i ukazao da svi sve više trošimo električne energije, jer industrija raste, ali i građani sve više troše električne energije.

- Moramo razumeti klimatske promene, moramo razumeti šta je ono što je zelena agenda Evropske unije, u čemu mora da se saglasi ili sinhronizuje i Zapadni Balkan, a istovremeno da ne izgubimo ekonomski i energetski potencijal - naveo je Vučević.

Ukazao je da će obe zemlje morati mnogo toga da urade na tom polju.

- Puno posla nas čeka, tako da je dobra stvar da smo se saglasili da izgradimo novi gasni interkomentor - dodao je Vučević i ukazao da bi Srbija sa tom gasnom interkonekcijom svakako bila bolje snabdevena prirodnim gasom iz južnog pravca.

(Telegraf Biznis/Tanjug)