Važno saopštenje! Otvorena dva javna poziva za istraživače: Vrednost programa 24 miliona evra

D. J.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Filipović je naglasio da Fond za nauku prvi put ima priliku da zajedno sa drugim fondovima, ministarstvima i partnerima konkuriše na specifičnim evropskim pozivima poput programa Horizont Evropa

Foto: Shutterstock

Fond za nauku otvara dva javna poziva za naučnike iz programa Ideje 2024, vrednog 24 miliona evra i Programa podrške za posete naučnika iz dijaspore i istraživačima u Srbiji sa budžetom od 800.000 evra, a v.d. direktora Fonda za nauku Nenad Filipović kaže da je za naredni period planirano pokretanje programa namenjenog podršci projektima u oblasti veštačke inteligencije (AI) za koji će biti izvojeno 8,4 miliona evra.

- Program Ideje je namenjen podršci projektima iz svih oblasti nauke bez definisanih tema, dok je onaj vezan za saradnju srpske nauke sa dijasporom program mobilnosti u okviru kojeg će biti finansirane posete istraživača iz dijaspore naučnicima u Srbiji - rekao je Filipović za Večernje novosti.

Dodao je da je cilj ovih projekata jačanje saradnje sa srpskom naučnom dijasporom.

- Na ova dva poziva moći će da se prijave istraživači akreditovanih naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji - rekao je Filipović.

On je rekao da je Srbija prpoznala značaj ulaganja u AI, najbrže rastuću industriju na svetu, zbog čega će pokrenuti novi program namenjen projektima iz oblasti AI.

- Prva smo država u jugoistočnoj Evropi koja je 2019. godine usvojila Strategiju razvoja AI i jedna od samo 29 država članica Globalnog partnerstva za AI - istakao je Filipović.

On je dodao da će taj program obuhvatiti pored standardnih naučnih oblasti obuhvatiti i projekte iz primene AI u umetnosti i kulturi.

Prvi program u okviru Fonda za razvoj AI koji je završen prošle godine, realizovano je 12 projekata naučnika koji su tokom svojih istraživanja razvili algoritam AI za sprečavanje povreda na radu, alat za podršku u pisanju kodova i druge alate i sisteme.

Filipović je naglasio da Fond za nauku prvi put ima priliku da zajedno sa drugim fondovima, ministarstvima i partnerima konkuriše na specifičnim evropskim pozivima poput programa Horizont Evropa.

- Program 'Horizont Evropa' omogućava obezbeđivanje dodatnih sredstava koje Fondovi mogu da iskoriste za podršku istraživačima, jačanje kapaciteta istraživača, kao i ulaganje u mnoge druge važne aspekte naučnog rada - rekao je Filipović.

On je dodao da je Fond već predao jedan projekat na poziv "Horizont Evropa" koji je usmeren na mapiranje talenata u oblastima AI i bioinženjeringa u Srbiji i regionu i da su to uradili sa ciljem da pomognu mladima kojima nedostaju veštine.

- S ciljem identifikacije potrebne infrastrukture, dostupnih resursa i veština koje nedostaju istraživačima - zaključio je Filipović.

(Telegraf.rs/Tanjug)