Srbija se priključila Globalnoj alijansi za baterije

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić je istakao da je to velika šansa za budućnost

Foto: printskrin/https://www.youtube.com/watch?v=0fC3_9whzls

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija danas u Hamburgu pridružila Globalnoj alijansi za baterije kako bismo se na vreme pripremili za budućnost.

On je na panelu "Pregovori o novoj alijansi - odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama", koji je održan u okviru Hamburške konferencije o održivost, predao pismo o pristupanju Ministarstva privrede Srbije Globalnoj alijansi za baterije direktorki te alijanse Ingi Petersen.

- Zadovoljni smo što smo danas predali materijale našeg ministarstva i pridružili se Globalnoj baterijskoj alijansi ili kako se to već naziva i zadovoljni razgovorom sa ministarkom za ekonomski razvoj Nemačke Svenjom Šulce. Nastavićemo da radimo i važno mi je da smo danas istakli da Srbija ukoliko budu garantovane sve mere ekološke zaštite i sigurnost za zdravlje ljudi, ne očekuje da glavni ton priče bude na rudarenju već na celokupnom vrednosnom lancu, što znači ogromnu prednost i ogromnu dobit za naše građane - rekao je Vučić novinarima posle panela.

Naglasio je da misli i na fabriku katoda, fabriku baterija i fabriku električnih automobila.

- Ali za nas je važno da ulazimo u te globalne asocijacije, globalna društva koja se bave budućnošću. Videli ste da u Africi više od 60 odsto ljudi nema električnu energiju ili ima problem s električnom energijom - napomenuo je Vučić.

Kako je rekao, kada su sušne godine kao što je ova bila, onda postoje veliki problemi sa strujom i u Zambiji i u mnogim drugim zemljama.

- Nažalost, samo Srbija o tome govori, drugi ne govore, a koji su u mnogo lošijoj situaciji od nas. Ali oni valjda ne vole da pričaju o tome, vole da žive u svojim balonima neistina. Ja dobro znam sa kolikim i kakvim problemima ćemo se suočavati, zato moramo da gledamo budućnost, kako da rešimo probleme električne energije i kako da pravimo i da obezbeđujemo finansiranje nuklearnih modularnih reaktora, kako i na koji način da garantujemo postojanje električnih vozila u našoj zemlji, korišćenje veštačke inteligencije, jer to bukvalno pojede toliko električne energije da mi nismo u stanju da proizvedemo - naveo je Vučić.

Zbog toga je na Hamburškoj konferenciji o održivosti bilo bezbroj stvari na stolu, jer moramo da gledamo budućnost i se pripremimo za budućnost.

(Telegraf Biznis/Tanjug)