PKS: Partnerstvo Srbije i Nemačke gura srpski BDP na sedam odsto godišnje

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

U novom investicionom ciklusu do 2040. se očekuju direktna ulaganja od čak 40 milijardi evra

Foto: Milena Đorđević

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas, na Hamburškoj konferenciji o održivosti, da su Srbija i Nemačka ušle u partnerstvo u novom investicionom ciklusu do 2040. u kome se očekuju direktna ulaganja od čak 40 milijardi evra pre svega u nove tehnologije, električna vozila i e-mobilnost.

Novo partnerstvo Nemačke i Srbije i pristupanje naše zemlje Globalnoj alijansi za baterije može povećati rast BDP-a Srbije i do sedam odsto godišnje, saopštila je PKS.

- Novi ciklus ulaganja otvoriće prostor i za investicije u sektore prerade otpada i otpadnih voda, omogućiti čistiji vazduh i zemljište, zaposliti ‘zelene' radnike i stvoriti nove obrazovne programe na fakultetima - rekao je rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju PKS Siniša Miitrović.

Mitrović dodaje da ovo može dovesti do toga da ekonomija Srbije kroz zelenu transformaciju raste do sedam odsto godišnje.

- Nama ne treba održiv rast, nego intelektualni robustni rast koji se može ostvariti novim tehnologijama. Treba nam industrija 6.0 koja je digitalna, pametna i energetski efikasna, a to zahteva veliki transfer znanja - ističe Mitović.

On napominje da će ključnu dobit od zelene tranzicije imati građani Srbije kroz čist vazduh, bolji pristup pijaćoj vodi, tretman otpadnih voda i racionalno upravljanje otpadom i uklanjanje smetlišta i deponija i da je do 2040. potrebno izgraditi više od 370 postrojenja za tretman otpadnih voda.

Koliko je proces zelene transformacije značajan pokazuje i primer Eliksir Grupe (Elixir Group) iz koje kažu da su prepoznali dekarbonizaciju proizvodnje kao šansu za razvoj i započela svoj najveći investicioni ciklus "Prahovo 2027" kao najveći privatni industrijski poduhvat na Zapadnom Balkanu.

- Cilj nam je da tehnološki povezanim greenfield investicijama razvijemo postojeći kompleks u Prahovu u savremeni, tehnološki integrisani, resursno i energetski efikasni industrijsko-hemijski park i postignemo potpunu ugljeničnu neutralnost, doprinoseći ukupnom razvoju ovog dela Srbije - saopštili su iz Eliksira.

Oni zaključuju da će ovo omogućiti da se kroz primenu novih tehnologija, od kojih će neke prvi put biti primenjene u ovom delu Evrope, otvori više od 200 radnih mesta do kraja 2027. posebno za inženjere svih struka i ekspertiza, ali i veliki broj operativnih pozicija, što će i simbolično biti ostvarenje njihove ideje o "inženjerstvu na delu".

(Telegraf Biznis/Tanjug)