EPS objavio listu najvećih dužnika, ukupan dug veći od 23 milijarde dinara

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

veći dužnik je preduzeće u stečaju Železara Smederevo sa dugom od oko 6,29 milijardi dinara

Foto: Shutterstock, Wikipedia

Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je listu najvećih dužnika i ukupan dug te srpske energetske kompanije je na dan 25. septembra iznosio više od 23 milijardi dinara.

Kako je objavljeno, najveći dužnik je preduzeće u stečaju Železara Smederevo sa dugom od oko 6,29 milijardi dinara, a koji je u odnosu na avgust uvećan za skoro dve milijarde dinara.

Na drugom mestu je preduzeće Infrastruktura Železnice Srbije, sa dugovanjem višim od 2,95 milijarde dinara, dok je treće mesto zauzelo kragujevačko preduzeće Energetika sa dugom nešto višim od 2,36 milijarde dinara.

Sledi preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja (PEU) Resavica sa dugom od 2,081 milijardi dinara, pa Politika A.D Beograd čiji je dug procenjen na oko 1,193 milijardi dinara.

U prvih deset najvećih dužnika EPS-a su i beogradska JKP Vodovod i kanalizacija i Infostan tehnologije čiji su dugovi na kraju septembra ove godine iznosili oko 1,181 milijardi dinara odnosno oko 862,86 miliona dinara.

Među dužnicima su i stečajna masa Srpske fabrike stakla čiji je dug prema EPS-u procenjen na skoro 831,2 miliona dinara, kao i beogradskog akcionarskog društva Radijator sa dugom od oko 671,28 miliona dinara.

JKP Toplana Bor duguje EPS-u blizu 661,9 miliona dinara, opštinska uprava Smederevska Palanka 636,2 miliona dinara, a Javno preduzeće za komunalnu privredu Lazarevac oko 547,78 miliona dinara.

Među 20 najvećih dužnika su i gradske uprave Kragujevac sa dugom od 442,9 miliona dinara i Novi Pazar sa 422,8 miliona.

Duga za struju ima i HIP Azotara od oko 416,7 miliona dinara, zatim JKP gradska toplana Kruševac od blizu 324 miliona dinara, kao i Zastava oružje iz Kragujevca od 320,26 miliona dinara.

Vaterpolo klub Partizan EPS-u duguje oko 318 miliona dinara, a beogradski IMR u stečaju oko 274,6 miliona dinara.

Poslednji na listi 20 dužnika prema EPS-u je Jumko iz Vranja sa dugom od blizu 274 miliona dinara.

EPS i Srbijagas imaju obavezu u okviru aranžmana Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da redovno objavljuju spiskove svojih najvećih dužnika.

(Telegraf Biznis/Tanjug)