Obratite pažnju! Zbog ovoga vam stiže veći račun za struju: Stručnjak otkriva kako da izdržite grejnu sezonu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnogi stručnjaci se slažu da je najvažnija stvar kod efikasnog grejanja doma otkriti gde toplota izlazi iz njega

Foto: Pixabay, Telegraf

Jesen je stigla, temperature lagano opadaju, a lišće menja boju. Dok se prilagođavamo na niže temperature, ljudi međusobno počinju da postavljaju isto pitanje: "Da li ste već upalili grejanje?".

Neka domaćinstva izdržavaju koliko mogu, dok ga druga pale čim temperature padnu. Ali, što se tiče korišćenja centralnog grejanja, da li je tačno da ako radi celog dana na niskom intenzitetu, štedi novac? Kao i kod većine stvari, odgovor nije jednostavan, piše LADBible.

Stručnjaci kažu da je ostavljanje grejanja uključenog celog dana kako biste uštedeli samo mit. S jedne strane, ako grejanje radi celog dana, kotao će morati stalno da održava zadatu temperaturu, a vi ćete trošiti energiju tokom celog dana, za razliku od podešavanja grejanja da se uključi u određeno vreme.

Međutim, ako je dom hladan, trebaće vam više energije da ga zagrejete kada dođete i uključite grejanje. Zbog toga savetuju korišćenje tajmera. To omogućava da se grejanje uključuje i isključuje u vreme kada vam najviše odgovara, a da ne morate brinuti o tome da li ste ga zaboravili isključiti.

Mnogi stručnjaci se slažu da je najvažnija stvar kod efikasnog grejanja doma otkriti gde toplota izlazi iz njega. Ako je dom dobro izolovan, trošićete manje energije bez obzira na to da li ostavljate grejanje da radi celog dana ili koristite tajmer. Što su gubici toplote manji, to ćete manje energije trošiti da postignete prijatnu temperaturu u domu, prenosi Večernji list.

(Telegraf Biznis)