Prijateljstvo koje košta 500 miliona evra: Mađari prodiru u Severnu Makedoniju, evo šta se krije iza toga

S. Ž.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock, FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia

Odnosi između Severne Makedonije i Mađarske, dolaskom nove vlasti u Skoplju, intenzivirali su se, a poslednje aktivnosti svedoče sve dubljem prodoru Mađara na tržište Severne Makedonije.

Naime, mađarski mediji objavili su informaciju kako je od 2010. godine trgovinski promet povećan gotovo osam puta, a poslednje informacije ukazuju kako će se saradnja proširiti i u finansijskom smislu.

Mađarski i makedonski ministri potpisali s ugovor o kreditu koji predstavlja deo sporazuma o ekonomskoj saradnji između dve vlade. Kako se navodi, Makedonci će kredit, koji su mađarski zvaničnici opisali kao prijateljski, dobiti na rok od 15 godina sa trogodišnjim grace periodom uz kamatnu stopu od 3,25 posto.

Prema pisanju mađarskih medija, radi se o kreditu od 500 miliona evra Izvozno-kreditne agencije Mađarske.

Šta je cilj?

"Potpisivanjem ovog ugovora biće osigurano 500 miliona evra za podršku budžeta za projekte lokalnog razvoja i ekonomsku podršku naselja. Deo kredita će biti ponuđen kao kredit sa povoljnom kamatnom stopom domaćim kompanijama što bi moglo doprineti jačanju privrednog rasta", naveli su iz Mađarske.

O mađarskom uticaju u Severnoj Makedoniji pisano je i ranije, a mađarski mediji posebno su se fokusirali na rad telekomunikacione kompanije 4iG koju mnogi vežu upravo za Viktora Orbana.

"Država je pomogla usponu 4iG ne samo službenim i regulatornim sredstvima. Kompanija je takođe imala koristi od velikog broja državnih resursa time što je postala jedan od najvećih korisnika takozvanog Programa obveznica rasta Mađarske narodne banke. U okviru ovog programa, centralna banka je kupovala obveznice raznih kompanija, čime je postala kreditor ovih kompanija. Prema procenama, 4iG je kroz program dobio 235 miliona eura državnih sredstava što je bila brutalna državna pomoć", naveli su mediji ranije.

(Telegraf.rs / Klix.ba)