Opet poskupelo gorivo! Stigle nove cene, evo koliko ćemo ga plaćati narednih 7 dana

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Gorivo se objavljuje svakog petka do 15 časova

Foto-kolaž: Pixabay, Shutterstock

Stigle su nove cene goriva! Da li ćemo narednih 7 dana plaćati gorivo isto, stiže li nam olakšica pred vikend ili ćemo pak plaćati skuplje?

Litar evro dizela ćemo plaćati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 181 dinara.

To znači da su dizel i benzin poskupeli za 3 dinara, u odnosu na prošlu nedelju.

Foto: Shutterstock

Situacija na Bliskom istoku i uragan Milton guraju cenu nafte na gore

Pored situacije na Bliskom istoku, uragan Milton takođe je doprineo rastu cena nafte ove nedelje nakon što je udario Floridu, iako nije izazvao očekivanu devastaciju koja dolazi s uraganom kategorije 5, pošto je izgubio veliki deo svoje destruktivne moći pre nego što je došao do obale.

- Investitori procenjuju kako bi šteta izazvana uraganom mogla uticati na američku ekonomiju i potražnju za gorivom - rekao je Hirojuki Kikuava, predsednik NS Tradinga, za Reuters.

- Cene nafte verovatno će se kretati oko trenutnih nivoa 200-dnevnog proseka, pri čemu je primarna briga da li će Izrael uzvratiti udar na iranske naftne objekte.

Referentne cene su porasle za oko 3% u četvrtak, dok se vlada Izraela sastajala da razgovara o svojim potezima protiv Irana. Jutros, cena Brent nafte se kretala oko 80 dolara, dok je West Texas Intermediate bio iznad 75 dolara po barelu.

Gorivo skuplje i u Crnoj Gori, Hrvatskoj

U utorak, 8. oktobra, sve vrste goriva poskupele su za cent, pa se tako Eurosuper 95 i 98 prodaje po 1,41, odnosno 1,45 evra za litar. Lož ulje je skuplje za dva centra i košta 1,28 evra za litar, dok je Eurodizel skuplji za cent i košta 1,31 evra za litar.

Nove cene goriva važe naredne dve sedmice, saopštilo je Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa.

Poskupljenje je pogodilo i hrvatsko tržište. Takođe, od 8. oktobra, ono je skuplje za jedan do dva centa, dok je gas skuplji za 10 centi po kilogramu.

Nova najviša cena osnovnog benzina od utorka pa u naredned dve sedmice biće 1,44 evra za litar, a dizela 1,35 evra. Za jedan cent poskupeo je i plavi dizel za poljoprivrednike i ribare, na 74 centa za litar. Gas za spremnike poskupeo je za deset centi, na 1,28 evra po kilogramu, a za isto toliko poskupeo je i gas u bocama i prodaje se za 1,82 evra za kilogram.

(Telegraf Biznis)