Vučić: Dobri ekonomski odnosi, trgovinska razmena sa Turskom usedmostručena

V. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Istakao je da je pre nekoliko godina ta trgovinska razmena bila nekoliko stotina miliona evra.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Srbija i Turska imaju odlične ekonomske odnose, a da je trgovinska razmena u odnosu na pre nekoliko godina usedmostručena, kao i da se nada da će do kraja godine ona iznositi 2,6 milijardi evra.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da je pre nekoliko godina ta trgovinska razmena bila nekoliko stotina miliona evra.

On je istakao da su dve zemlje veoma uspešne u razmeni usluga i dodao da je broj turskih turista najveći od svih stranih državljana, kao i da očekuje da će do kraja godine oko 360.000 srpskih turista posetiti Tursku.

- Tu smo uvek u deficitu jer Turska izlazi na Mediteran, tu je i Istanbul, svetski centar. Imamo direktnu liniju sa Ankarom, glavnim gradom. Turska je zemlja sa kojom se trudimo da osnažimo veze. Ona je važna sila na evroazijskom i svetskom nivou - rekao je Vučić.

Istakao je da je danas održano Četvrto zasedanje Visokog saveta za saradnju, da su potpisani brojni sporazumi, koji bi tek trebalo da daju rezultate.

- Naš dogovor i želja i naređenje Erdogana je da uspostavimo bliže odnose u okviru vojnih i odbrambenih industrija i odabrali smo važne ljude iz vlade koji bi trebalo da uspostave tim koji bi na tome radio u narednom periodu. U svim sferama naša saradnja mora da raste - rekao je Vučić.

On je naglasio da je zahvalan turskim investitorima, kao i da postoje mesta u Srbiji koja opstaju zahvaljujući njima, poput Vladičinog Hana, Pčinjskog okruga.

- Imamo mnogo tekstilnih i drugih kompanija. Verujem da ćemo imati puno posla u budućnosti i u oblastima energetike, IT usluga. Uveren sam da ćemo u narednom periodu i uz ogroman angažman uz pomoć Erdogana uspeti da dostignemo te rezultate - rekao je Vučić.

(Telegraf Biznis/Tanjug)