138 miliona evra za izgradnju kompleksa železničke stanice Novi Beograd, danas potpisan ugovor sa Šandongom

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Novac će biti opredeljen i za rekonstrukciju mostovske konstrukcije

Foto: Tanjug/Marko Nikolić

U Železničkom muzeju Srbije danas je potpisan ugovor za izgradnju kompleksa železničke stanice na Novom Beogradu sa rekonstrukcijom mostovske konstrukcije za šta je opredeljeno 138 miliona evra.

Za potrebe izgradnje stanice biće izdvojeno oko 70 miliona evra, dok će za rekonstrukciju postojeće mostovske konstrukcije biti uloženo blizu 40 miliona evra.

Ugovor su potpisali ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i direktor kompanije Šandong za Evropu Vei Jiming, u prisustvu ambasadora Kine u Srbiji Li Minga.

Kako je ministar istakao, početak radova se očekuje najkasnije početkom 2025. godine, a završetak radova je planiran za decembar 2026. godine.

- Biće posebno atraktivna jer je integrisana sa autobuskom stanicom i drugim vidovima prevoza, tu će biti metro stanica na trećoj liniji i sa ove stanice će biti vrlo lako preći na bilo koju drugu liniju prevoza - istakao je ministar Vesić i naglasio da će to biti najveći putnički hab.

Ministar je prisutnima najavio i sledeći projekat, a to je izgradnja pruge Beograd - Niš.

- Danas pišemo neku novu istoriju, pre 140 godina Srbija je izgradnjom železnica ušla u red modernih zemalja, a izgradnjom brzim železnica pokazujemo tehnološki napredak - poručio je ministar.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming istakao je da će ovaj projekat, nakon što bude završen, značajno unaprediti saobraćaj i obezbediti multimodalne transportne usluge.

- Uveren sam da će ovaj projekat biti još jedan biser u našoj saradnji - rekao je ambasador prisutnima.

(Telegraf Biznis)