APR: Objavljena Mapa Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja, realizovano ukupno 126,8 milijardi dinara

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveći porast ulaganja u odnosu na prvo polugodište prethodne godine zabeležen je u oblasti podsticanja poljoprivrede i energetske infrastrukture

Printskrin: Google/Maps

Realizatori podsticaja regionalnog razvoja u Srbiji u prvom polugodištu 2024. realizovali su ukupno 126,8 milijardi dinara podsticajnih sredstva pri čemu se 93,7 odsto, odnosno 118,9 milijardi dinara, odnosi na bespovratna sredstva, objavila je Agencija za privredne registre (APR-).

Kako je navedeno u objavljenoj Mapi Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja (Mapa RegMPRR) APR-a, sa polugodišnjim podacima za 2024, u poređenju sa istim periodom prethodne godine zabeleženo je povećanje podsticajnih sredstava za 72,5 odsto.

Dodaje se da je značajan deo ukupno realizovanih podsticaja bio usmeren ka privredi i to privrednim društvima i preduzetnicima 49,9 milijardi dinara (39,3 odsto), zatim poljoprivrednim gazdinstivima 36,4 milijardi (28,7 odsto), institucijama iz oblasti obrazovanja i nauke 20 milijardi dinara (15,7 odsto) kao i jedinicama lokalne samouprave 14,6 milijardi dinara (11,5 odsto).

U mapi je navedeno da je prema nameni ulaganja 87,8 odsto ukupno realizovanih podsticaja ili 111,3 milijardi dinara bilo usmereno u podsticanje poljoprivrede (36,7 milijardilrd dinara), saobraćajnu infrastrukturu (24,5 milijardi dinara), zatim u obrazovanje, nauku, kulturu i sport (24,2 milijardi), kao i u podsticanje proizvodnje (12,9 milijardi), dok je u zaštitu životne sredine bilo usmereno 6,9 milijardi, a u energetsku infrastrukturu 6,1 milijardi dinara.

Najveći porast ulaganja u odnosu na prvo polugodište prethodne godine zabeležen je u oblasti podsticanja poljoprivrede i energetske infrastrukture.

U Mapi Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja (Mapa RegMPRR), sa polugodišnjim podacima za 2024. koju je objavila APR prikazane su informacije o ulaganjima države, privrednom razvoju i privrednim potencijalima i ta mapa pruža sveobuhvatnu sliku razvoja domaće ekonomije.

Ulaganje države i njenih institucija u razvoj privrede i neprofitnog sektora, odnosno podsticaji regionalnog razvoja, predstavljeni su na Mapi RegMPRR prema nameni, korisnicima i realizatorima, kao i vrsti finansijskog podsticaja i teritorijalnom usmeravanju sredstava.

Na Mapi RegMPRR su dati ključni podaci o privredi i neprofitnom sektoru (pokazatelji strukture, zaduženosti, nelikvidnosti i finansijske performanse), kao i osnovni podaci (površina, broj stanovnika, prosečna zarada, BDP, broj zaposlenih i nezaposlenih i sl), ukupno i po teritorijalnom principu, za tekuću i prethodne tri godine, u tabelarnoj i grafičkoj formi.

Kako navodi APR, ti navedeni podaci su objedinjeni iz drugih registara koje vodi Agencija sa podacima preuzetim od drugih državnih organa i organizacija.

- Mapa RegMPRR predstavlja posebno koristan izvor informacija za potencijalne investitore i subjekte regionalnog razvoja u Srbiji. Pre ulaganja na određenoj teritoriji, investitorima je od interesa da pribave i sagledaju, kako karakteristike dostignutog privrednog razvoja, tako i potencijale za razvoj izabrane teritorije, odnosno stepen razvijenosti opštine, broj stanovnika, kvalifikaciona struktura nezaposlenih i slično - piše u saopštenju.

Dodaje se da su ujedno, subjektima regionalnog razvoja dostupne informacije od značaja, u postupku donošenja odluka o podsticajnim ulaganjima, a u cilju smanjivanja regionalnih neravnomernosti, kroz jačanje ekonomije određene teritorije i podizanje nivoa konkurentnosti privrede na toj teritoriji.

Korisnicima su na Mapi RegMPRR dostupni i svi objavljeni podaci bez naknade, a odgovarajućom pretragom ih mogu dobiti kao setove podataka za sva četiri teritorijalna nivoa (Republika Srbija, regioni, oblasti i opštine).

(Telegraf Biznis/Tanjug)