Da li se francuski bogataši spremaju na beg? Vlada nadomešćuje budžet novim porezima

V. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuska vlada planira da uštedi 60 milijardi evra sledeće godine

Foto: Pixabay, Shutterstock

Francuska vlada planira da uštedi 60 milijardi evra sledeće godine, delimično kroz "izuzetna" povećanja poreza koja će se usmeriti na domaćinstva sa visokim prihodima. Oko 65.000 domaćinstava sa visokim prihodima moglo bi se suočiti sa novim porezom koji se očekuje da će doneti 2 milijarde evra u 2025. godini.

Nacrt budžeta predviđa smanjenje javne potrošnje od 40 milijardi evra i 20 milijardi evra od povećanja poreza za pojedince koji zarađuju više od 250.000 evra godišnje i kompanije sa visokim profitima.

Trenutno, oni koji imaju izrazito visoke plate plaćaju porez na svoj prihod, a nacrt predlaže povećanje ove stope kako bi se obezbedila minimalna prosečna stopa od 20 odsto tokom tri godine. Dodatni porezi na kapitalne dobitke, dividende i imovinu takođe se primenjuju. Iako postoje zabrinutosti da bi bogati mogli napustiti Francusku zbog ovih promena, stručnjaci izveštavaju o nedostatku značajnog pokreta, uz kontinuiranu jaku potražnju na tržištu nekretnina.

Bogatima se suočavaju sa složenim pitanjima ako razmišljaju o preseljenju, poput poreza na izlazak na nerealizovane kapitalne dobitke. Sve u svemu, mnogi veruju da visoki porezi neće odvratiti bogate, s obzirom na to da ostaje osećaj da cene život u Francuskoj, piše Juronjuz.

(Telegraf Biznis)