RGZ: Prvi sabor geodeta Srbije i Republike Srpske otvorio novu eru saradnje i razvoja

D. J.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Glavne teme sabora su katastar 21. veka, masovna procena vrednosti nepokretnosti, uloga geodezije u postizanju ciljeva održivog razvoja i nove tehnologije u geodeziji

Printskrin: rgz.gov.rs

Direktor Republičkog geodetskog zavoda (RFZ) Borko Drašković izjavio je danas da se ključna platforma rada Zavoda zasniva na tri stuba - digitalizaciji, održivom razvoju i integracijama koje su već implementirane u svakodnevne poslove katastarskih institucija.

On je na otvaranju prvog sabora geodeta Srbije i Republike Srpske rekao da se poseban značaj pridaje povezivanju geodetskih institucija i organizacija s obe strane Drine, jer samo kroz zajednički rad može da se obezbedi napredak i bolja budućnost za sve.

Prema njegovim rečima okupljanje više od 500 stručnjaka svedoči o značaju geodezije u savremenom društvu, a razmenom iskustava i usvajanjem novih tehnologija, otvaraju se vrata za dalji razvoj geodetske profesije, saopštio je RGZ.

Glavne teme sabora su katastar 21. veka, masovna procena vrednosti nepokretnosti, uloga geodezije u postizanju ciljeva održivog razvoja i nove tehnologije u geodeziji.

Usvojena je zajednička deklaracija kojom se jasnije definiše promovisanje održivog razvoja i podrška globalnim ciljevima, digitalizacija kao ključna strategija za budućnost, integracija geoprostornih podataka i stvaranje interoperabilnih sistema, jačanje saradnje i profesionalnih veza između Srbije i Republike Srpske, podsticanje inovacija i primena novih tehnologija i jačanje nezavisnosti struke i profesionalne etike.

Sabor su organizovali Republički geodetski zavod, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, u saradnji sa Vojnogeografskim institutom „General Stevan Bošković,” Udruženjem geodetskih organizacija Srbije (UGOS) "GeoUdruženje," i Društvom geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske.

(Telegraf.rs/Tanjug)