Pošta Srbije domaćin 40. Generalne skupštine Postevrope: "Ovo je velika čast za našu zemlju"

Vreme čitanja: oko 6 min.

Skup su otvorili predstavnici Vlade Republike Srbije

Foto: Marko Jovanović

Generalna skupština Asocijacije javnih poštanskih operatera Evrope - Postevropa održana je danas u Beogradu, a domaćin je bila Pošta Srbije koja je 2023. godine u Bratislavi izabrana za organizatora. Tokom današnjeg govora je navedeno da je izbor Pošte Srbije da bude domaćin ovog važnog događaja je priznanje njenog statusa, kompetentnosti i uloge u evropskom poštanskom sektoru.

Među brojnim zvanicama, okupili su se i predstavnici 55 javnih poštanskih operatera iz 53 države članice Postevrope, predstavnici međunarodih organizacija iz poštanske delatnosti i zvaničnici Republike Srbije.

Skup su otvorili predstavnici Vlade Republike Srbije, među kojima je bio ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, v.d. direktor JP "Pošta Srbije" Zoran Anđelković, predsednica Borda direktora Postevrope Elena Fernandez Rodrigez i generalni sekretar Postevrope Boton Sebeni, a putem video linka obratio se i generalni direktor Svetskog poštanskog saveza Masahiko Metoki.

Elena Fernandez Rodrigez je najpre istakla da je ponosna što su ministri uključeni u prokejat, i da zna da je je sve ovo jako dobro za unapređivanje države Srbije.

- Prvo bih želela da se zahvalim Zoranu Anđelkoviću, ali i celom timu na svih naporima, dobrodošlici i saradnji svih ovih godina. Ponosna smo sam su čak dva ministra sa nama u timu. Mi iznova tražimo i stvaramo nove prilike za nas, i ovo je jedna od tih, nama je najbitnija saradnja koju imamo i hvala vam još jednom na tome - istakla je ona.

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, je naveo da iako živimo u svetu digitalizacije, uspeh Pošte dokazuje da ona samo nastavlja da napreduje.

- Želeo bih prvo da se prisutnima obratim na srpskom jeziku jer stvarno imamo predivan jezik. Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da pozdravim učesnike Postevropa, koji je osnovana 1993. godine i okuplja evropske javne poštanske operatere. Raspolaže mrežom od preko 175.000 prodajnih punktova, sa više od dva miliona zaposlenih i na dnevnom nivou povezuju preko 800 miliona ljudi. Sve ove brojke sam nevao sa namenom jer iako je digitalizacija pristutna Pošta je ne zamenljiva. Radujem se jer je Srbija jedina zemlja gde se održava skupština posle 12 godina, ali mi i prvi put imamo forum - istakao je Ristić.

Kako je Ristić potom dodao, poštanski sistemi u celom svetu se suočavaju sa kinak većim poteškoćama, ali nema sumnje da će izaći kao pobednici.

- Pošta je jedan od najznačajnijih simbola države i ona je najstarije sredstvo komunikacije. Na nama je da razvoj savremenih tehnologija što bolje iskoristimo i razvijemo ono što već tradicionalno imamo. To je naš posao. Ovaj događaj je veoma bitan jer su izazovi sa kojima se suočavamo najveći u toku cele karijere. Zahvaljujem se Zoranu i ostalima koji su uložili mnogo truda kako bi ovo organizovali - poručio je za kraj Ristić.

Naime, glavni cilj Postevrope je podrška razvoju poštanske industrije kroz implementaciju strateških projekata od značaja za javne operatere u Evropi. Poštanski operateri su temelj brzorastuće industrije e-trgovine i ključni stub digitalnog tržišta u Evropi. Pošte uživaju poverenje i predstavljaju suštinski faktor za ekonomiju mnogih od ruralnih oblasti, preko prigradskih do urbanih područja. Cilj je takođe i povezivanjei regiona, potrošača i proizvođača, institucija i građana.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je istakla da digatilizacija utiče na sve aspekte života, ali pak, treba je iskoristiti pametno.

- Meni je stvarno drago da mogu da se obratim danas ispred svih vas. Da mi je neko pre 10 godina pozvao na skup koji je vezan za Poštu, kao ministra nauke ja bih rekla da je greška, ali prosto tehnologija koja se razvija dovela je do toga da su nauka, inovacije i tehnološki razvoj povezane sa razvojom svih industruja. Velika je čast što smo baš mi domaćini, i ovo su događaji koji okupljaju najbitnije aktere sa kojima možemo da tumačimo kakva je budućnost stvari koje svakodnevno koristimo, a ne shvatamo koliko se zapravo menjaju. Skupovi poput ovih su ključni za definisanje pravaca razvoja industrije, kako bi se ista unapredila i išla u korak sa napretkom. Digitalizacija utiče na sve aspekte na naše živote, i oblikuju privredu, društvo, ali to su i motori daljeg razvoja, i oni moraju biti održivi, mora postojati balans između održivosti i razvoja. Ovogodišnji forum je posvećen korišćenju novih tehnologija kao što je blokčejn, veštačka inteligencija, i Srbija se trudi da prati trendove - istakla je ministarka.

Kako je istakla Begović, kroz saradnju sa partnerima uvele su se mnoge inovacije u Pošti, zbog čega je ovaj forum značajan, jer se baš tu razmenjuju ideje.

V.d. direktor JP "Pošta Srbije" Zoran Anđelković, je ukratko pojasnio da je Srbija domaćin mnogim stručnjanica koji su doprineli razvoju naše države.

- Moram da se pohvalim da smo mi zemlja koja je najbrže raste kada je IT u evropu u pitanju, a to je samo grana razvoja u Srbiji koja se razvija veoma dobro. Domaćini smo mnogim stričnjacima koji doprinose našoj zemlji, što nismo mogli ni da zamislimo pre 10 godina, na primer da ćemo biti centar razvoja veštačke inteligencije. Mi kao Pošta Srbije želimo da ne kaskamo za veštačkom inteligencijom, te ćemo do kraja godine robotizovati 5 logističkih centara kako bismo pomigli našim radnicima. Mi imamo veliku pomoć Vlade, ne u finansijskom smilu, već u zakonskom i organizacionom smislu. Bitno je da Pošta bude predvodnik tehnološkog napretka, i kod nas trenutno radi 14.200 radnika. Jedini problem koji imamo jesu zaposleni na KiM koji pokušavaju da obezbede primanje plata, paketa, a u tome su sprečeni, i mi se trudimo da pomognemo koliko možemo - istakao je Anđelković.

Generalni direktor Svetskog poštanskog saveza Masahiko Metoki se obratio prisutnima putem putem video linka.

- Zdravo svima, veliko mi je zadovoljstvo što mogu da učestvujem na ovakvom forumu i skupštini naravno. Drago mi je da Srbija razume koliko je Postevrop bitna, i da se ona uvek trudi da bude korak ispred inovacija. Želim vam veoma uspešne dogovore - poručio je on.

Potom, na binu su izašli svi koji su se pre toga predstavili prisutnima, te je usledilo grupno slikanje.

Generalni sekretar Postevrope Boton Sebeni, prozivao je redom zemlje, kako bi bio siguran da ima dovoljno psisutnih za kvorum. Na skuštini nije se pojavio predstavnik Belorusije i Rusije, budući da su ove države suspendovane, a Moldaviju je zastupala Rumunija.

Predstavnik Crne Gore se takođe nije pojavio, međutim, razlog nije bio otkriven.

- Imamo dovoljan broj ljudi, možemo da krenemo - rekao je Sebeni.

Biznis forum Postevropa - Veštačka inteligencija

Pošta Srbije biće i domaćin pratećeg Biznis foruma, koji će se održati 17. oktobra. Tom prilikom, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, predsednica Borda direktora Postevrope Elena Fernandez Rodrige i generalni sekretar Postevrope Boton Sebeni govoriće o globalnim trendovima veštačke inteligencije i kako ona utiče na poštansko poslovanje.

Odgovoriće na pitanja kako se Al trenutno koristi, gde može biti primenjen i može li Al doneti neke nove izvore prihoda za poštanske operatere.

Vodeći analitičar za tehnologiju i telekomunikacije Economist Intelligence Unit Dekster Tilien govoriće o budućnosti veštačke inteligencije i njenom uticaju na digitalnu transformaciju.

(Telegraf Biznis)