Konferencijom o inovacijama i saradnji Srbije i Nemačke u PKS obeleženo 40 godina poslovanja BASF u Srbiji

V. K.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Međunarodna saradnja u oblasti inovacija ključna za napredak globalne privrede

Povodom obeležavanja 40 godina poslovanja najveće nemačke hemijske kompanije BASF u Republici Srbiji danas je, u Privrednoj komori Srbije, održana konferencija pod nazivom "Otvoreni za inovacije: saradnja srpske i nemačke privrede".

Učesnici konferencije zaključili su da su inovacije neophodne kako bi se osigurala održiva budućnost, dostigli ciljevi Zelene agende i unapredila konkurentnost industrije i čitavih društava. Rečeno je da je Savezna Republika Nemačka najveći pojedinačni trgovinski partner Srbije, da je Srbija ključna država regiona zbog svoje pozicije, resursa i kvalifikovane radne snage, kao i da je za napredak industrije neminovna medunarodna privredna saradnja.

Simon Franko, direktor kompanije BASF Srbija, istakao je da bez inovacija nema održive proizvodnje i da, samim tim, neće biti moguće dostići klimatsku neutralnost.

- U poslednje vreme možemo čuti kako se govori o pozicioniranju inovacija u srce privrede. Jednostavno, globalni tokovi se menjaju i prepoznata je potreba za multidisciplinamim pristupom, a taj pristup su upravo inovacije. Inovacije obuhvataju i hemiju i tehnologiju i održivi razvoj i još mnoge druge grane i kao takve moraju biti srž poslovanja. Samo uz pomoć inovacija možemo dostići održivo društvo kome težimo - istakao je.

- Radićemo na tome da promovišemo zašto su društvu potrebne inovacije, zašto su potrebne Srbiji i kako ćemo raditi neke stvari u budućnosti kako bi naša budućnost bila održiva. Jako mi je drago da to radimo zajedno sa partnerom poput Privredne komore Srbije, koji nam pomaže u toj  promociji - naveo je  Franko.

Konferencija "Otvoreni za inovacije: saradnja srpske i nemačke privrede" sadržala je dva panela - "Inovacije kao pokretač održive privrede" i „Budućnost industrije u regionu".

Među panelistima bili su Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, Aleksander Markus, izvršni član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore, Sebastian Skupien zamenik direktora EBRD, Jurg-Kristijan Stek, viši potpredsednik BASF za Evropu, Bliski istok i Afriku (EMEA), Tomas Narbeshuber potpredsednik BASF za Jugoistočnu Evropu, Matijas Predojević, potpredsednik za korporativni razvoj Elixir Group, Erih Košuta, predsednik Dragon Maritime Group i Dragana Dermanović, Pepper Consulting Group.

- Upravo razlog održavanja ove konferencije je da želimo da kažemo partnerima jeste da je budućnost u saradnji, u tehnologiji i u razvoju novih poslovnih šansi.  Na neki način želimo da podstaknemo domaće kompanije na saradnju; imamo primere mnogih nemačkih kompanija koje su svoje centre za razvoj i istraživanje preselile u Srbiju i to je ona dugoročna posvećenost jednom trištu i lokalnoj ekonomiji - naveo je Vesović.

BASF je u Republici Srbiji prisutan četiri decenije, a kako objašnjava Franko, upravo je to bio povod za konferenciju.

- Podržavamo industriju Republike Srbije tehnološkim rešenjima u oblasti hemikalija, plastičnih masa, poljoprivrednih rešenja i finih hemikalija. Smatramo da je Srbija ključni igrač u ovom delu Evrope, pre svega zbog svoje geo-političke pozicije, resursa i kvalifikovane radne snage, a deljenjem primera dobre prakse, postavljanjem održivih i inovativnih standarda BASF je bio i ostaće pouzdan partner srpskoj industriji - naveo je.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je istorija kompanije BASF, manje više, istorija industrijskih inovacija u Evropi.

- Bez vašeg znanja i inovacija, istraživanja i razvoja, mi nećemo moći da se sućimo sa zahtevima budućnosti. Evropa neće moći da opstane i da bude konkurentna, ako ne uložimo više i bolje sarađujemo sa industrijama, poput BASF, na tome kako da proizvedemo bolje strategije za balansiranje zelene energije i kako da se suočimo sa svim zahtevima budućnosti - naveo je.

Konferenciju Otvoreni za inovacije: saradnja srpske i nemačke privrede podržali su Privredna komora Srbije. Nemačko-srpska privredna komora (AHK Serbien) i Ambasada Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji. Tokom konferencije prisutnima se obratila Nj. E. Anke Konrad, ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji.

Takođe, BASF je uručio svečanu zahvalnicu za dugogodišnju saradnju Hemijskom fakultetu. Univerziteta u Beogradu.

(Telegraf Biznis)