Čadež: Afrika je kontinent budućnosti i rasta globalne privrede

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas se održava okrugli sto "Srbija i Esvatini - Inovacija kao pokretač rasta" u Palati Srbija

Foto: Tanjug/ Nemanja Jovanović

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da je poseta kralja Esvatinija Msvatija III i delegacije te zemlje veoma važna za Srbiju jer otvara nove perspektive.

Čadež je, na okruglom stolu "Srbija i Esvatini - Inovacija kao pokretač rasta", koji se održava u Palati Srbija, rekao da je Afrika kontinent prijateljstva i poštovanja, odnosno kontinent budućnosti i rasta globalne privrede.

On je naglasio da je današnji forum veoma bitan za Srbiju, ne samo zbog tržišta koje Esvatini predstavlja za našu zemlju, već i zbog zajedničke saradnje sa više od 50 afričkih zemalja do kojih možemo da dođemo kroz zajedničke projekte.

- Mi imamo dosta predloga šta možemo da radimo zajedno, počev od naših rudarskih instituta koji mogu itekako da pomognu našim prijateljima, pa do poljoprivrede, poljomehanizacije, kao i hemijske industrije - rekao je predsednik PKS.

On je dodao i da su neke kompanije poput Galenike, Eliksira za veštačka đubriva i biocide, pa do onih koje se bave dezinfekcijom i prečišćavanjem voda iz Srbije već pokazale interes za saradnju.

- Posebno sam ponosan što smo juče imali prilike da vidimo delegaciju kraljevine Esvatini kod nas u Centru za digitalnu transformaciju i što danas razgovaramo upravo ovde o novim tehnologijama i o primenama novih tehnologija kroz zajedničke projekte - rekao je Čadež.

Delegacije Srbije i Esvatinija imale su danas plenarni sastanak i razmenile šest memoranduma o međusobnoj saradnji dve zemlje u oblastima trgovine, investicija, obrazovanja, turizma, telekomunikacija i veštačke inteligencije.

Kralj Esvatinija Msvati III boravi u zvaničnoj poseti Srbiji do 22. oktobra.

(Telegraf.rs/Tanjug)