Šta se krije iza prijateljstva Srbije i Poljske: Milijarde evra i jedno nalazište, koje sve zanima

V. K.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Privrednici Srbije i Poljske susreli su se na okruglom stolu održanom u Privrednoj komori Srbije

Foto: Shutterstock

Danas je glavna vest u Srbiji dolazak poljskih zvaničnika, ali je glavno pitanje - Šta se krije iza prijateljstva Srbije i Poljske? Reč je o milijardama evra i jednom nalazištu, koje sve zanima. Naime, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović izjavio je danas da Poljska spada u prvi rang partnera Srbije za uvoz i izvoz, kao i da trgovinska razmena između dve zemlje iznosi dve milijarde evra.

On je to rekao na okruglom stolu o mogućnostima za saradnju Srbije i Poljske, koji se održava u Privrednoj komori Srbije uz prisustvo privrednika iz obe zemlje i istakao da je Poljska sedmo tržište Srbije za izvoz i 12. partner za uvoz.

- Dakle, partner prvog ranga za uvoz i izvoz to je nešto što je premašilo naša očekivanja. Drago nam je da Poljska postaje sve jača i jača u okviru EU. To je takođe jedan od razloga zbog kojih smo srećni da je vaš premijer prisutan u Srbiji. Mislim da je to mali politički podstrek, a mi ćemo dati i poslovni podstrek da razmišljamo o daljim mogućnostima, posebno investicijama - istakao je Vesović.

Dodao je da je Poljska prijateljska država i da će se to prijateljstvo produbiti uporedo sa poslovnom saradnjom, kao i da je razmena iskustava i znanja između privrednika iz dve zemlje veoma važna.

- Ja verujem da je vaše prisustvo ovde, danas, za ovim okruglim stolom, nešto što će pomoći srpskoj poslovnoj zajednici i da bolje razumemo ono što je pred nama, šta nas čeka tokom evropskih integracija i, pre svega, šta je pred nama u smislu energetske i zelene tranzicije s kojim se suočavamo. Znam da Poljska ima mnogo iskustva u ovom polju i većina kompanija koje su danas prisutne na ovom poslovnom forumu su zapravo predstavnici kompanija iz energetskog sektora i zaštite životne sredine - rekao je Vesović.

On je istakao da su na Okruglom stolu prisutni predstavnici 35 srpskih kompanija koje imaju priliku za umrežavanje sa poljskim kolegama, kao i da su vodeći izvozni proizvodi iz Srbije u Poljsku delovi za sedišta, delovi za motorna vozila, auto-gume, preparati za pranje i čišćenje, za maloprodaju i drugi, a vodeći uvozni proizvodi su koks i polukoks od kamenog uglja, vagoni i ambalaža.

Tusk i Vučić danas na sastanku; Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ministar za državnu imovinu Poljske Jakub Javorovski rekao je da je Srbija veoma važan partner Poljskoj i da postoji dobar osnov za razvoj dalje saradnje.

- Zahvaljujući vašoj vibrantnoj i otvorenoj privredi, dosta poljskih kompanija je već prisutno u Srbiji. Danas sam ovde na čelu delegacije i privatnih i javnih preduzeća i mislim da ćemo uspeti da radimo na uspešnoj saradnji poljskih i srpskih privrednih subjekata - rekao je Javorovski.

Prema njegovim rečima postoje velike mogućnosti za saradnju sa Srbijom, pogotovo u energetskom sektoru, vađenju ruda i obnovljivoj energiji.

- Postoji potpisan memorandum o razumevanju sa EU, a Srbija je strateški partner kada su u pitanju materijali za obnovljivu energiju, kao što su delovi za elektronsku opremu i smatramo da je u tom aspektu dobar trenutak za saradnju sa poljskim preduzećima - istakao je poljski ministar.

Javorovski je rekao da postoji interesovanje za saradnju sa privrednim subjektima u Srbiji kada je u pitanju iskopavanje litijuma.

Mihailo Vesović; Foto: Marko Jovanović

- Srbija ima velike rezerve litijuma za koje znamo da su sastavni deo baterija za automobile, a Poljska je najveći evropski proizvođač baterija za automobile tako da tu vidimo mogućnosti za sinergiju - ocenio je on.

Dodao je da cela Evropa mora da radi na obezbeđivanju otpornosti energetskog sektora i da je primetno da Srbija čini velike napore za diverzifikaciju energetskog sektora.

Javorovski je istakao da Poljska u potpunosti podržava Srbiju u evrointegracijama.

- Znamo da je put ka EU težak, dug i jer smo ga i mi prošli, bili smo u toj situaciji, ali vredi. Daću vam dva broja. Kada je Poljska ušla u EU, naš izvoz ka EU je bio oko 40 milijardi evra, a sada je 260 milijardi evra. To je magija zajedničkog tržišta, jednog slobodnog protoka ljudi, ideja i kapitala - rekao je on i dodao da će Poljska nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU i kada od 1. januara preuzme predsedavanje Evropskim savetom.

Okrugli sto je obuhvatio panele posvećene šansama za saradnju u oblasti energetike, rudarstva i zelene transformacije, a održani su i B2B sastanci poljskih i srpskih kompanija.

(Telegraf Biznis/Tanjug)