Mali iz Vašingtona: Hoćemo da do kraja sledeće godine imamo investicioni kreditni rejting od sve tri agencije

V. K.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali boravi u Vašingtonu gde je započeo sastanke u okviru učešća na Godišnjem zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke.

- Veoma je važno da smo danas ovde i da predstavljamo Srbiju. Godišnja sednica MMF-a i Svetske banke je najveći događaj u svetu kada su finansijske institucije u pitanju. Ovo je prvi put u istoriji da Srbija dolazi ovde kao zemlja sa investicionim kreditnim rejtingom - istakao je Mali.

Navodi da Srbija više nije zemlja u razvoju već je zemlja koja je dobila investicioni kreditni rejting.

- Imao sam sastanak sa sve tri najveće kreditne rejting agencije u svetu. Jedna od njih, SNP, nam je dala investicioni kreditni rejting i ostaju još dve. Sa svima sam razgovarao i predstavio to da je Srbija druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi u prvoj polovini ove godine, da nam je rekordno niska nezaposlenost, da nam je rekordno visoka zaposlenost, da imamo rekordne strane direktne investicije koje su čak 12 odsto veće nego prošle godine. Deficit nam je potpuno u kontroli i javni dug u odnosu na BDP je 46,5 odsto što je daleko ispod nivoa mastrihta i proseka evrozone koji je 88.1 odsto - navodi ministar finansija.

Podsetio je da je predsednica MMF-a navela da se svet suočava sa globalnom krizom, da su stope rasta sve niže pri čemu udeo javnog duga u BDP-u najvećeg broja država takođe raste i istakao da su ovi trendovi u suprotnosti sa onime što se dešava u Srbiji.

- Srbija ima stabilne stope rasta, daleko iznad proseka EU. Očuvali smo makroekonomsku stabilnost i sve to nam daje umerenu dozu optimizma da, već početkom naredne godine, od bar jedne od preostale dve kretine rejting agencije dobijemo investicioni kreditni rejting a da do kraja 2025. godine to bude potvrđeno od strane sve tri agencije - ističe Mali.

Ministar Mali se sastao i sa delegacijom Bank of America.

-  BOA je jedna od najvažnijih finansijskih institucija na svetu. Onu su nam bili i sasvetnici kada je emitovanje korporativnih obveznica Telekoma Srbije u pitanju i vrlo je važno da ih imamo kao podršku u svim naporima da se Srbija predstavi investitorima - navodi.

Mali ističe da nikada više invetitora nije bilo zainteresovano i za ulaganje u naše hartije od vrednost ali i za ulaganje u naše fabrike te navodi da je to dobra pozicija za Srbiju.

- Predstavio sam i projekat EXPO i Srbija 2027 i naši ciljevi su jasni. Sledeće godine će prosečna plata biti 1.000 evra dok će ona iznositi 1.400 evra 2027. godine. To je obećanje koje smo dali kroz program Srbija 2027. - ističe ministar.

Kaže da investitori ali i građani Srbije vide da država daje i ispunjava konkretna obećanja.

Takođe ističe da je Telekom Srbija kompanija koja je dobila kreditni rejting što je veoma važno.

- Ova emisija korporativnih obveznica od pre samo nekoliko dana je još jedna potvrda uspeha naše zemlje. Samo nekoliko nedelja nakon što je Srbija dobila investicioni kreditni rejting Telekom je izašao na međunarodno tržište kapitala, gde su najstrožiji mogući kriterijumi, i napravio takav uspeh. To govori koliko je zainteresovanih bilo, koliko je kredibilitet Srbije porastao što su dobre vesti za godine koje su pred nama - ističe i dodaje da je Srbija svakako na dobrom putu.

- To su dve dobre vesti -  investicioni kreditni rejting naše zemlje i ono što je Telekom uradio sa emisijom svoje korporativne obveznice - navodi.

Mali kaže da se naredne godine, kroz dalji razvoj tržišta kapitala u Srbiji, očekuje da privatne kompanije izađu na Beogradsku berzu sa svojim korporativnim obveznicama.

- Idemo napred u razvoju finansijskog tržišta, onoga što je neophodno da kroz razne instrumente, razne proizvode, obezbedi dodatne i drugačije izvore finansiranja za naše kompanije, za našu državu na kraju krajeva, koje dalje podstiču ubrzani rast i razvoj - zaključio je ministar Mali.

(Telegraf Biznis)