Đurđević Stamenkovski: Neophodna efikasnija socijalna zaštita u zemlji

D. J.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju je dodala da socijalni radnici posao rade sa mnogo pažnje, ljubavi i truda ali da nedostaje više efikasnosti, veće umrežavanje i bolja komunikacija

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas da će na sastanku sa direktorima Centara za socijalni rad 26. novembra razgovarati o tome kako da se unapredi sistem socijalne zaštite u zemlji.

- Sistem socijalne zaštite nam je vrlo složen i dosta toga moramo da unapredimo, kako bismo brinuli o onim porodicama koje se suočavaju sa velikim problemima. Zato sam uputila poziv svim direktorima Centara za socijalni rad, da održimo zajednički sastanak i da vidimo šta možemo da uradimo za sistem socijalne zaštite - rekla je ona za TV Prva.

Dodala je da socijalni radnici posao rade sa mnogo pažnje, ljubavi i truda ali da nedostaje više efikasnosti, veće umrežavanje i bolja komunikacija.

- Kada imate bilo kakav problem tog tipa, uvek postoji strana koja je nezadovoljna, ali mi moramo da se trudimo da zakon bude ispoštovan i naravno da se ne odocni s tim - navela je ona i dodala da će raditi na tome da se poveća broj usvojenja tako što će se ubrzati procedura za usvajanje dece.

- Tu ćemo da pustimo određene mere i preporuke ka Centrima za socijalni rad i da ih zamolimo da to uvaže, jer to ne iziskuje dodatna sredstva, samo bolju komunikaciju, efikasniji sistem koji moramo da postavimo jer to je jedna od važnih stavki politike koja je usmerena ka porodici - navela je ona.

Komentarišući pisanja u medijima koja se pozivaju na statističke podatke prema kojima će broj stanovnika Srbije narednih decenija biti znatno smanjen, rekla je da je statistika zbir različitih podataka, ali da ona nije život.

- Mi ne možemo na osnovu neke projekcije danas da predvidimo šta će se desiti za 50 ili 100 godina jer životne okolnosti se menjaju. Mi ne treba danas da postavljamo pitanje sa tih pozicija kao da smo već unapred osuđeni na nestanak zato što mi već danas možemo mnogo toga da uradimo. Jer čemu bismo onda usmeravali ove izmene zakona ukoliko je već sve izgubljeno - istakla je Đurđević Stamenkovski.

Ponovila je da je izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom koje stupaju na snagu 1. novembra propisano da će roditelji za prvo dete dobijati 500.000 dinara, za drugo 600.000 dinara u mesečnim ratama na dve godine plus 135.000 dinara jednokratno, a za treće dete 2.280.000 dinara u 120 jednakih mesečnih rata, plus 135.000 dinara jednokratno a za četvrto dete 3.180.000 dinara.

Istakla je da uvećani roditeljski dodatak važi za svu decu rođenu od 1. januara ove godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)