Poslovni HIT u Srbiji: "Crveno zlato" koje donosi do 40.000 evra godišnje

D. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Šafran, poznat kao najskuplji začin na svetu, sve više privlači pažnju i u Srbiji. Njegova cena na svetskom tržištu dostiže i do 40.000 evra po kilogramu, a uzgoj ove biljke postaje sve popularniji među domaćim poljoprivrednicima.

Uzgajivači šafrana u Srbiji

Prvi zabeleženi uzgajivači šafrana u Srbiji su Neda i Saša Nikolić iz sela Tamnič kod Negotina. Njihov zasad, formiran 2017. godine, prostire se na 40 ari. Uzgajaju šafran bez upotrebe pesticida i herbicida, a sadni materijal su uvezli iz Francuske.

Osim njih, i u Šumadiji se beleže pokušaji uzgoja šafrana, gde se proizvođači fokusiraju na organsku proizvodnju bez hemijskih sredstava.

Cena i isplativost

Cena šafrana varira u zavisnosti od kvaliteta i porekla. Na srpskom tržištu, gram šafrana može koštati oko 10 evra, dok se na svetskom tržištu cene kreću između 20 i 30 evra po gramu.

Foto:Profimedia

Za proizvodnju jednog kilograma šafrana potrebno je ubrati između 150.000 i 200.000 cvetova, što zahteva značajan ručni rad. Međutim, uprkos zahtevnosti, uzgoj šafrana može biti veoma isplativ, sa potencijalnom zaradom do 40.000 evra godišnje.

 Perspektive i izazovi

Iako šafran nije tradicionalna biljka u Srbiji, klimatski uslovi i zemljište u određenim regionima, poput Negotinske krajine i Šumadije, pogoduju njegovom uzgoju. Međutim, izazovi uključuju potrebu za ručnim radom, specifične uslove sušenja i čuvanja, kao i ograničeno tržište.

Uprkos tome, interesovanje za uzgoj šafrana raste, a domaći proizvođači beleže uspehe na tržištu, što ukazuje na potencijal ove kulture u Srbiji.

(Telegraf Biznis)