Težak rad za sitniš? Evo koliko se plaća branje jagoda u Srbiji, a koliko u Hrvatskoj i Nemačkoj

V. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Početak sezone jagoda u Evropi, osim što označava dolazak svežih prolećnih plodova, mnogim poljoprivrednicima donosi i glavobolju: kako pronaći dovoljan broj sezonskih radnika? Oslanjanje na stranu radnu snagu je već postalo norma, ali potraga za pouzdanim radnicima iz godine u godinu postaje sve teža.

U okrugu Burgenland u nemačkoj saveznoj pokrajini Saksonija-Anhalt, poljoprivrednik Martin Bek vodi porodično gazdinstvo. Na sedam polja jagoda, Bek zavisi od dvadesetak stranih berača, uglavnom žena iz Poljske. Kako kaže, pronalaženje radne snage nije nimalo jednostavno.

- Bez sezonskih radnika, ova berba jednostavno ne bi bila moguća - navodi.

Bek svojim najiskusnijim radnicima isplaćuje i do 18 evra bruto po satu, naglašavajući da sa minimalcem više ne bi mogao da opstane.

- Plata igra ključnu ulogu. Sa minimalnom platom sada ovo ne bismo mogli da rešimo - dodaje poljoprivrednik koji, osim jagoda, uzgaja i pšenicu, šećernu repu i uljanu repicu.

Čim dobiju bolju ponudu, radnici odlaze

Slična je situacija i u drugim delovima Nemačke. Simon Šumaher iz mreže udruženja uzgajivača špargli i bobičastog voća upozorava da se sezonski radnici danas ponašaju kao slobodni agenti.

- Radnici mogu da odu sa dana na dan, oni su potpuno slobodni. Ne možemo i ne želimo da ih vezujemo. Čim dobiju bolju ponudu ili im nešto zasmeta, napuštaju farmu i odlaze kod sledećeg poslodavca - navodi.

Foto:Pixabay

Za berbu špargli i jagoda celoj Nemačkoj godišnje je potrebno oko 130.000 sezonskih radnika, što je gotovo polovina ukupnog broja sezonskih radnika u poljoprivredi, prenosi Dnevno.

Dnevnice u Srbiji

U većini krajeva Srbije, dnevnica za berače jagoda kreće se između 3.000 i 4.000 dinara za radni dan od 8 do 10 sati.

Neki poslodavci nude plaćanje po učinku - na primer 40 dinara po kilogramu ubranih jagoda. Iskusniji berači ovako mogu da zarade i do 5.000 dinara dnevno.

Situacija u Hrvatskoj

Kako navode različiti izvori, sezonski berači jagoda u Hrvatskoj tokom sezone 2025. godine zarađuju dnevnice koje se kreću između 50 i 70 evra, u zavisnosti od lokacije, poslodavca i individualne produktivnosti.

Na primer, u Vrgorcu i Neretvi, prosečna dnevnica iznosi oko 50 evra, s tim da iskusniji radnici mogu zaraditi i više, naročito ako dnevno uberu između 10 i 15 gajbi jagoda.

(Telegraf Biznis)