Ovo MESO uskoro postaje LUKSUZ, a Srbi ga obožavaju: Cena "leti u nebo"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Poznato je da zeleni aktivisti i političari u Evropi kritikuju stočne farme zbog navodnog uticaja na klimu, a sada se čini da njihove ideje dolaze do izražaja. Naime, mesa je sve manje, a cene za potrošače u Evropi rastu. Nemačko tržište mesa prolazi kroz turbulentno vreme – cene govedine penju se na nivoe koji su pre nekoliko godina bili nezamislivi.

Dok inflacija pogađa gotovo sve sektore, crveno meso je postalo simbol rasta troškova života i promena u poljoprivrednoj proizvodnji. Prema podacima Udruženja proizvođačkih zajednica za stoku i meso (VEZG) iz Oldenburga, otkupne cene su nedavno prešle 7 evra po kilogramu, što je više od 50% više nego leta 2023., znatno iznad prosečne stope inflacije.

Manjak stoke podiže cene

Za krajnje potrošače udar je još izraženiji. U mesnicama i supermarketima kilogram junećeg odreska više klase doseže 40–50 evra, što sve češće postaje pravilo, a ne izuzetak.

Stručnjaci kažu da je glavni razlog stalno smanjenje stočnog fonda.

– Broj goveda svake godine pada za dva do četiri procenta. Mnoge farme zatvaraju vrata, često jer nema naslednika koji bi nastavili posao – objašnjava Tim Koch iz Informacionog poljoprivrednog tržišnog društva (AMI) u Bonu.

Statistika potvrđuje ove tvrdnje: u maju 2015. u Nemačkoj je bilo 12,6 miliona goveda, dok ih je u maju ove godine ostalo samo 10,3 miliona.

Smanjena ponuda i promena potražnje

Manji broj farmi i klaoničkih životinja dovodi do oskudnije ponude, iako potrošnja govedine u Nemačkoj poslednjih godina lagano opada.

Problem nije ograničen samo na Nemačku – sličan trend smanjenja stočnog fonda primećen je i u drugim evropskim državama, što dodatno podiže cene mesa širom kontinenta.

(Telegraf Biznis/Dnevno)