Revolucija: Ikea pravi jeftine kuće koje će koštati onoliko koliko možemo da ih platimo

Buduće kuće koštaće onoliko koliko svako može da priušti

Kompanija Ikea osvojila je svet jeftinim nameštajem. Sada žele da dokažu da su u stanju da naprave još pristupačnije kuće, one koje koštaju toliko da svaki kupac može da ih priušti.

Vorting, grad u južnoj Engleskoj, razmatra upravo takav plan u saradnji sa investitorom Boklok, ulaganjem Ikee i švedske građevinske kompanije Skanska.

To bi bio prvi takav projekat posle sličnog koji je propao u trenutku svetske finansijske krize. Inače, grupa je izgradila više od 11.000 domova širom Švedske, Finske i Norveške.

Izgradnjom kuća u fabrici i njihovim brzim sklapanjem, projekat bi mogao da nadomesti akutni nedostatak stambenog prostora koji će uticati i na povećanje cena ali toliko da budu dostupne prosečnim stanovnicima.

Inovativni model prodaje zasniva se na naplati na osnovu onoga što kupac može da priušti. Pretpostavlja se da će model i te kako uneti promene na tržištu nekretnina.

Neobičan model će biti sproveden u Vortingu u narednim mesecima, i ubrzo će pokazati da li je dovoljan za pristupačan život kako bi se krenulo i širom sveta sa uvođenem ovog modela.

Očekuje se da prve kuće budu gotove već za dve godine.

Hipoteke će se davati na 25 godina, a neće se odustajati od cilja da to može da se priušti posle odbijanja poreza i troškova života.

Prednost je i što takve kuće zauzimaju manje placa, tako se pretpostavlja da se može izgraditi tri puta više u odnosu na tradicionalni pristup.

Izgradnja bi počela u januaru 2021, prema predlogu. Stanovnici bi mogli da se usele već u aprilu te godine.

VIDEO: Zbog nelegalne gradnje pucaju obližnje kuće

(Telegraf Biznis)