"Vau, ovde želim da živim" glasi jedan oglas: Cene stanova u gradu koji ste izabrali kao najlepši

U poslednjih 15-ak godina Somborci su masovno naselili Novi Sad, zbog više mogućnosti i potencijala tog grada, ali možda je sada pravo vreme da i srce Zapadnobačkog okruga oživi

Foto: Telegraf.rs

Pre nekoliko dana na našem portalu ste imali priliku da popunite anketu na pitanje "Koji je najlepši grad u Srbiji, a koji najružniji?", a vi ste odabrali Sombor kao pobednika među najlepšim gradovima.

U momentu finalizacije prikupljenih glasova, bilo ih je 2.366 pristiglih, a za Sombor se odlučilo 17,84 posto ljudi. Šta je tako posebno u vezi sa ovim gradom? Kakva je ponuda stanova i koliko košta kvadratni metar?

Zanimljivo je i to da je Subotica, iako na četvrtom mestu, daleko iza Sombora sa 6,64 posto. Vojvođani definitivno mogu biti ponosni, a kako se od početka pandemije sve više okrećemo prirodi i miru, te tražimo oaze za beg od svakodnevice ili za miran tempo života, onda ovaj izbor možda i ne čudi.

Naime, Sombor ima četiri parka i dve šumice, a ukupan broj stabala je 18.000.

Prema podacima relevantnog domaćeg sajta za nekretnine, prosečna cena stambenog kvadrata u Somboru je 611 evra. Ipak, u ponudi je dosta nekretnina gde je kvadrat oko 400-500 evra, a svakako ćete pronaći i one luksuznije - po ceni od 800 do čak 1.000 evra po m2.

Naravno, kao i svuda, najcenjeniji je centar grada i "posebnu cenu" ima onaj koji se nalazi na 1. ili 2. spratu, ako je reč o višespratnici. Ne treba zaboraviti da u Somboru ima i dosta kuća, odnosno stanova u kući, te visina sprata ovde nije toliko diskutabilna kao u Beogradu - gde je "borba" za donje nivoe.

Izdvajamo nekoliko komparacija:

Stan od 56 kvadrata, u centru, sa dve sobe, prodaje se za 25.000 evra; to znači da je cena po metru kvadratnom skoro 450 evra, ali se stan nalazi na poslednjem spratu (3/3).

Stan od 61 m2, u centru, sa dve sobe, prodaje se za 35.000 evra; to znači da je cena po metru kvadratnom malo iznad 550 evra, ali se stan nalazi na 1. spratu od četiri.

Istina, veći je za pet kvadrata, ali je zanimljivo i to da generalno najbolje prolaze stanovi veličine 45 do 55 kvadrata.

Kada govorimo o luksuznijim, skupljim nekretninama, ovako stoje stvari. Već duže vreme nailazimo na maštovite opise u oglasima za prodaju/izdavanje stanova, pa ni ovaj nije izuzetak. "Vau, ovde želim da živim!" je naslov jednog oglasa, a reč je o nekretnini od 74 kvadrata, koja košta 60.000 evra, što znači da je cena po m2 oko 800 evra.

Treba imati u vidu i da se Sombor značajno "ispraznio" u poslednjih 15-ak godina, kao i Zrenjanin, došlo je do depopulacije, a Vojvođani su iz ovih gradova masovno naselili Novi Sad. Srpska Atina sve više parira Beogradu - i kada je reč o cenama stanova.

U centru Sombora trenutno se prodaje i nekretnina od oko 80 kvadrata za malo više od 80.000 evra, odnosno cena po metru kvadratnom je 990 evra. Ipak, takve cifre su retke u ovom gradu.

Ostaje da se vidi da li bi Sombor ubuduće mogao da iskoristi i svoj turistički potencijal, budući da ima prelepe građevine, parkove, mnogo zelenila... Tu je rođen i proslavljeni košarkaš Nikola Jokić, što bi moglo da pomogne gradu da postane popularniji i među strancima.

U tom smislu, vlasnici nekretnina bi mogli da imaju zaradu od biznisa poznatog kao izdavanje stanova na dan, budući da je u ovom periodu cena po noćenju za dve osobe najmanje 20 evra. Nekretnine udaljene svega 300 metara od centra grada izdaju se za oko 4.000 dinara po danu/noći.

Možemo reći da je neki prosek 2.600 do 3.000 dinara.

Video: Telegraf u poseti najvećoj fabrici za proizvodnju ulja od ruže: Litar košta neverovatnih 5.500 evra

(Telegraf Biznis)