Za 18 godina star stan na šestom spratu traže 2.200 evra po kvadratu: "Puca pogled sa perfektne terase"

Ono što je svakako plus, jeste lokacija, posebno imajući u vidu da se i Novi Sad, kao i Beograd, mahnito širi

Foto: Shutterstock, Marko Jovanović, Google Maps

Novi Sad je vremenom postao "grad za poželeti", ako pričamo o razvoju, zabavi, poslovnim mogućnostima, dobrom stambenom ponudom. Ali, taj raskoš imaju svoju cenu.

Kako je krenulo širenje grada i otvaranje dobrih firmi, mahom iz IT branše, tako je rasla potreba za sve većom gradnjom. Cene su rasle, ali umerenim tempom - sve do aktuelne krize, kada se srpska Atina "opasno" približila Beogradu.

Paralelno sa rastom cena kvadrata, u maltene svim delovima Novog Sada (a posebno centralnim), rasle su i cene kirije.

A dok čekamo "hlađenje" domaćeg tržišta, nailazimo na još jedan u nizu oglasa kakve do skoro nismo viđali: za stan od 54 kvadrata u naselju Grbavica traže 118.450 evra. To znači da je cena po kvadratu blizu 2.200 evra.

Kako biste stekli širu sliku o tome koliko su cene uzletele, evo jednostavne paralele: pre tačno godinu i po dana cene kvadrata u Grbavici su se kretale od 1.500 do 1.700 evra.

Tada smo pisali o stanu od 50 kvadrata sa cenom od 90.000 evra, pri čemu se nalazi na prvom spratu od četiri, odnosno takoreći na "idealnoj poziciji".

Za razliku od njega, stan o kojem danas pišem je smešten na šestom od sedam spratova, a sve iznad trećeg sprata smatra se "manje popularnim", i cena automatski pada.

Dodatno, zgrada u kojoj je ova nekretnina je iz 2005, mada se na sajtu navodi da je "novija gradnja". To jeste istina, ali ne treba zaboraviti da je stan sada već star punih 18 godina.

Od ostalih sadržaja ima sigurnosna vrata, terasu, video nadzor/interfon, a grejanje je centralno, dakle, plaćate ga tokom cele godine.

Foto: shutterstock

Ovo je opis oglasa na domaćem sajtu za nekretnine:

"Stan za koji važi staro pravilo: možete sređivati stan kako vam volja, ali položaj je ono što se nikada ne menja. Izuzetan položaj, na granici Limana i Grbavice, pogled puca na Frušku goru sa perfektne terase (nije poslednji sprat), ništa ne zaklanja pogled, a i neće u budućnosti. Trenutno je u fazi selidbe, biće prazan za par dana i odmah useljiv po isplati. Nekretnina uknjižena 1/1 na vlasnika, zgrada stara 20-ak godina. Ostaju kuhinja, plakari u spavaćoj sobi i klima. U dvorištu je parking za stanare, mesta nisu obeležena. Postavljena je nova spoljna stolarija, keramika i sanitarije rađene pre godine. Može kredit."

Ono što je svakako plus, jeste lokacija, posebno imajući u vidu da se i Novi Sad mahnito širi, te da potražnja u celoj Srbiji i dalje značajno premašuje ponudu. Ako živite u ovom gradu, kakva su vaša iskustva i da li je ova cena realna?

Video: Otvorena prva kancelarija kompanije Comtrade 360 u Novom Sadu

(Telegraf Biznis)