Presek cena stanova: Drastičan pad u Beogradu, najviše se traži ovo naselje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trenutna prosečna cena kvadrata na Paliluli je oko 2.394 evra, i to je ujedno opština gde je uočen najveći pad cena

Knez Mihailova / Foto: Shutterstock

Na tržištu nekretnina i dalje vlada trend "stabilizacije cena", mada ponegde dolazi i do značajnijih padova. 

Ovo potvrđuju i zvanični podaci, prema kojima su cene kvadrata u septembru u većini opština ostale nepromenjene, a negde su čak i pale. Tako su Beograd i Novi Sad imali pad od skoro 3 odsto, dok su u Nišu cene kvadrata ostale na nuli.

Uprkos pojeftinjenju na tržištu nekretnina, u određenim zonama Srbije, najviše cene kvadrata su i dalje znatno više u odnosu na cene kvadrata iz ranijih godina.

Prestonica u tome i dalje prednjači u odnosu na druge gradove u Srbiji, pa i nakon pada cena - na centralnim lokacijama nema kvadrata ispod 3.000 evra.

Kvadrat u Beogradu jeftiniji za blizu 3 odsto

Cena kvadrata u našem glavnom gradu je prošlog meseca pala za 2,96 odsto i to na opštini Palilula. Ova opština je, pritom, u jednom trenutku beležila najveći rast cena u odnosu na ostale.

Trenutna prosečna cena kvadrata na Paliluli je oko 2.394 evra.

Dobra vest za sve koji traže centar grada, jeste da je i tu evidentan pad. Naime, u centralnim zonama su stanovi u septembru pojeftinili 2,23 odsto i to je dovelo do prosečne cene od 3.333 evra po kvadratu.

Jedna od najtraženijih lokacija poslednjih godina je Mirijevo, gde je u septembru takođe zabeležen pad kvadrata od 1,64 odsto. U Mirijevu je prosečna cena kvadrata 1.863 evra.

Nasuprot tome, cena kvadrata na opštini Vračar je pala za svega 0,24 odsto, tako da je prosečna cena tamo 3.353 evra.

Na Novom Beogradu su cene u pomenutom periodu porasle za 1,76 odsto, a u Novom Sadu je pad cena kvadrata na uočen na svim opštinama.

(Telegraf Biznis)