Tenzije oko minimalca veće, ministar se nada kompromisu do 3. septembra

Ministarstvo finansija je predložilo povećanje od šest do 10 odsto, dok sindikati traže rast minimalca za oko 24,5 odsto

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) - sindikati, poslodavci i vlada, nisu na današnjoj sednici razmatrali koliko će biti povećan minimalac sledeće godine, izjavio je ministar za rad Zoran Ðorđević dodajući da se još vode intenzivni pregovori u okviru radne grupe SES-a i da će sledeći sastanak biti održan u petak, kao i da veruje da će kompromis biti postignut do 3. septembra.

Na sednici radne grupe SES-a prošle nedelje, kako su tada saopštili sindikati i poslodavci, Ministarstvo finansija je predložilo povećanje od šest do 10 odsto, što su prihvatili poslodavci, dok sindikati traže rast minimalca za oko 24,5 odsto.

- Nismo danas, na sednici SES-a, pričali o tome. Mislim da u petak imamo sledeću radnu grupu, a 15 dana od početka (pregovora), što je valjda 3. septembar, treba da probamo da nađemo kompromisno rešenje i zajednički predlog koji će biti podnet vladi - rekao je posle sednice SES-a Ðorđević novinarima, kojima se obratio samo on, a ne i predstavnici sindikata i poslodavaca kako je bilo ranije najavljeno.

Foto: A. Nalbantjan

- Verujem da postoji prostor za postizanje dogovora. Imamo pozitivne trendove u ekonomiji i verujem da će taj kompromis biti postignut - naglasio je Ðorđević.

Ako bi minimalna cena rada, koja sada iznosi 27.400 dinara, bila povećana za 10 odsto to ona iznosila 30.140 dinara.

Ðorđević kaže da će radna grupa SES-a tek zvanično saopštiti svoj stav kada je reč o povećanju minimalca.

- Sve što smo postigli u ekonomiji daje mogućnost da boljitak za građane bude i osetniji od toga. Ideja jeste da minimalna potrošačka korpa, kao sledeći cilj, bude postignuta možda u naredne dve godine. To zavisi od našeg rada prvenstveno. Verujem da velike investicije, koje je najavio predsednik Vučić, podstiču našu privredu i rast BDP - rekao je Ðorđević.

Dodao je da se ništa ne krije od sindikata i da svako treba prvo da obrati pažnju na minimalnu cenu rada, zatim kako će se povećati plate i penzije.

(Telegraf Biznis / Tanjug)