Malo ko joj može odoleti, kažu da je najskuplja u Hrvatskoj! Ako pođete od Ploča ka moru nećete je promašiti
Domaći proizvodi na odmaralištu kod Opuzena mame poglede
U dolini Neretve, uz Jadransku magistralu, već decenijama se voće i povrće prodaje na štandovima. Stanovnici na ovaj način prodaju domaće proizvode uzgajane samo nekoliko koraka od prodajnog mesta. Štandove koji se protežu od Ploča pa sve do Pelješkog mosta najčešće posećuju turisti, posebno u ovo doba godine.
Domaći proizvodi na odmaralištu kod Opuzena mame poglede sa, kako je mnogi nazivaju, najskuplje pijace u Dalmaciji.
- Ako možemo naplatiti jednu kafu u jednom Dubrovniku, koji je ‘‘wow‘, pet ili šest ili sedam evra, koja se popije u dva gutljaja... Pa kilogram voća mislim da se može platiti četiri evra i mislim da nismo opravdano prozvani kao najskuplja pijaca - kaže Nevenka Odak, poljoprivredni proizvođač i prodavačica.
Kilogram suvih smokava petnaest evra
Za kilogram suvih smokava, turistima je, izgleda, petnaest evra prava sitnica.
- A suve smokve! Pa to su najbolje i sveže za probavu i zdravlje i sve je lokalno i domaće - rekla je Anita iz Slovenije.
- Savršeno je! Ukus lubenice je tako sočan i ukusan. Svakome bih preporučio ove proizvode - dodaje Lukas iz Poljske.
- Kupićemo nekoliko bresaka, nekoliko nečega, ne znam. Velika je ponuda, ali čim ima limuna i pomorandži, već je sumnjivo - kaže Irena Vadjon iz Zagreba.
Proizvođači tvrde da je sve sveže
Iako su domaći gosti najviše skeptični, proizvođači tvrde: - Sve je sveže, sve prerađevine su od jesenskog voća.
- Meni je sin sad otišao po sveže paradajze, a ove sa štanda će nositi doma da suši. Imaju stalno svežu robu - rekla je poljoprivredni proizvođač i prodavačica Ružica.
Među najpopularnijim su sveže ceđeni sokovi agruma za cenu od pet do šest evra po litri.
Prodajom su uglavnom zadovoljni, posebno u letnim mesecima, a za prozivke o skupoći, kažu, više ne mare.
- Onda pokušate objasniti ljudima da nije isto pojesti breskvu koja je ubrana jutros i pojesti breskvu koja je dovezena iz tamo neke zemlje i imate osećaj kao da jedete krompir ili breskvu, sasvim je svejedno - izjavila je Nevenka.
Nadaju se da će opstati i dalje, jer kažu, živeti se mora - najvažnije od onoga što su proizveli sami, piše Jutarnji.
(Telegraf Biznis)