Zbog "paprene i katastrofalne cene", Nišlije odustaju od zimnice: "Treba da dam 10.000 RSD za 40 kg paprike"

D. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Prodavci na pijaci govore da se povrće veoma slabo kupuje i da kupci više pitaju nego što kupuju

Foto: D.K.

Sezona je pripreme zimnice, ali na niškim pijacama mnogo je manje i prodavaca i kupaca nego u isto vreme prošle godine. Sušno leto sa ekstremno visokim temperaturama uticalo je da ponuda povrća bude manja, dok su visoke cene uticale da se paprika, paradajz, krastavac i ostalo povrće kupuju manje nego što je to uobičajno za septembar.

Na pijaci kod niške Tvrđave, koja važi za najjeftiniju u gradu, kilogram paprika za turšiju košta 250 dinara, paprika za pripremu ajvara je 180 do 200 dinara, paradajz je u zavisnosti od kvaliteta od 150 do čak 350 dinara po kilogramu, kornišoni su 250 dinara, karfiol 350 dinara, ljute papričice 250 dinara za kilogram, kupus 100 do 120 dinara po kilogramu.

Trenutne cene povrća na niškim pijacama građani opisuju kao "strašne, paprene i katastrofalne" i govore da će najverovatnije ove godine odustati od pripreme turšije.

Mirjana Janković koju smo zatekli na pijaci kod Tvrđave kaže da je došla na pijacu sa namerom da kupi paprike za turšiju, ali da je odustala kada je videla kakve su cene.

- Treba da platim 10.000 dinara za 40 kilograma paprike. To mi je stvarno mnogo. Sačekaću još malo pa ako cene ne padnu, kupiću samo par kilograma da stavim u tegle. Kupovaću preko zime po malo šta mi treba za salatu, sad ionako ima u marketima i na pijaci cele godine i voća i povrća - rekla je Janković.

Prodavci na pijaci govore da se povrće veoma slabo kupuje i da kupci više pitaju nego što kupuju, a i kada kupe bude to samo kilogram ili dva paprike, kilogram paradajza i krastavaca. Prodavci potvrđuju da su cene povrća visoke, ali ističu da su opravdano visoke kakva je godina bila.

- Suša i jako sunce uništili su rod paprika i paradajza na otvorenom. To što se rodilo, rodilo je u plastenicima. Zato je ponuda manja, a cene visoke. Prošle godine je paprika za turšiju bila 150 do 170 dinara, ali bilo je u izobilju. Ova paprika koja se sada prodaje je iz plastenika, a njih nema tako puno -zala je Malina Jovanović iz sela Orljana.

Prodavci na niškim pijacama veruju da cene povrća neće padati i savetuju kupcima da ukoliko nameravaju da pripremaju zimnicu to učine ovih dana dok još ima roda u plastenicima.