Ovaj uređaj vam izbija najviše novca iz džepa: Evo kako možete da sprečite nepotreban trošak za struju

Z. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock/Proxima Studio

Mnogi traže načine da smanje račune za struju, međutim, neretko iz neznanja troše više nego što bi trebalo!

Na račun osetno utiču uređaji koje stalno držimo uključene u struju - čak i kad ih ne koristimo. Takvi se uređaji, navodi britanski Gardijan, zovu još i energetski vampiri jer energiju troše kontinuirano, čak i kad ne rade, a prema nedavnoj studiji British Gasa, mogu biti odgovorni za neverovatnih 23 posto potrošene električne energije u domaćinstvu! Za većinu uređaja najbolje rešenje je da ih držite isključene iz struje dok se ne koriste.

Gardijan predlaže kako se može ''ukrotiti'' električni bojler za koga stručnjaci procenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu.

Za samo jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kWh. Ako bojler svakog dana radi dva i po sata - mesečno potroši ukupno 150 kWh. Na većini bojlera temperatura je unapred nameštena, a da biste uštedeli, termostat podesite na ekonomično zagrevanje iliti na temperaturu između 50 i 60 stepeni Celzijusa. Osim što je nepotrebno, zagrejavanje vode na 75 ili čak 85 stepeni uzrokuje veću potrošnju struje, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca.

Preporuka je da se električni bojleri redovno održavaju, bojler i grejač treba da se očiste otprilike jednom godišnje, a tamo gde je voda mekša može i ređe. Obratite pažnju kad uključite bojler jer šuštanje i pucketanje je obično jasan znak da se oko grejača nalaze naslage kamenca koje treba ukloniti.

Foto: Shutterstock

Isto tako, važno je napomenuti da bojler za razliku od većine drugih kućnih uređaja neće manje trošiti ako se stalno drži isključen, jer će voda sa svakim uključivanjem iznova da se zagreva. Zato se električni bojler isključuje samo ako vam duže vreme neće biti potrebna topla voda. Najmanje se struje, kažu stručnjaci, troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen.

(Telegraf.rs/Večernji)