Koliko koštaju probne tablice, gde ih izvaditi i na koliko mogu da se uzmu?

Koliko koštaju probne tablice? Gde se uzimaju probne tablice? Na koliko dana mogu da se uzmu probne tablice? Da li auto mora da prođe tehnički pregled da bi mogao da dobije probne tablice?

  • 5

Ovo su najčešća pitanja koja muče vozače kojima su iz nekog razloga potrebne probne registarske tablice. Pokušajmo da razrešimo ovu „misteriju“?

Može li auto bez tehničkog pregleda da dobije probne tablice?

Da – može, ali SAMO ako će ih koristiti da dođe do tehničkog pregleda (i vrati se sa njega).

U svim drugim slučajevima, auto mora da ima dokaz o tehničkoj ispravnosti, tj. dokaz da je prošao tehnički pregled da bi mogao da se vozi sa probnim tablicama.

Napomena - tokom ispitivanja ove teme, naišli smo na jednu firmu u kojoj su nam (pogrešno) rekli da se probne tablice čak ni u ovom slučaju ne izdaju, već da morate auto da stavite na kamion i odvezete na tehnički. Dakle, ako naiđete na ovakav slučaj, znajte da nisu u pravu i da probne tablice možete da dobijete.

Koliko koštaju probne tablice?

Tablice automobila

Foto: Telegraf

Cena probnih tablica zavisi od:

a) snage motora (na osnovu nje se obračunava obavezno osiguranje

b) vremenskog perioda na koji uzimate probne tablice

Plaća se:

a)  po jednom danu - 547,00 din na račun ovog MUP za izdavanje tablica

b)  po jednom danu - 366,00 din na račun „Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca“ za izradu tablica

c)  jednokratno - 1.050,00 din - republička administrativna taksa

Ukupno: 1,963 din (plus provizija za uplatnice) za prvi dan što se tiče davanja državi.

Tu je zatim obavezno osiguranje, koje se na dnevnom nivou plaća u određenom procentu od cene obaveznog osiguranja za celu godinu.

Ovaj procenat takođe zavisi od perioda na koji uzimate probne tablice – razlikuje se za period do 3 dana, do 7 dana i do 15 dana (što duže, to skuplje).

Nećemo dalje ulaziti u način određivanja cene, da ne bismo nepotrebno komplikovali.

Primer cene

Uzećemo kao primer Citroen Xsaru 1.6 sa 80 kW iz 2001. godine koja treba da ode na tehnički pregled. Auto je dugo bio na popravci, registracija je istekla, pa su sada neophodne probne registarske tablice da bi stigao do tehničkog pregleda.

Kako su nam rekli u Auto-kući Boki, probne tablice za jedan dan koštaju 4.452dinara.

Za dva dana cena je oko 5.400 dinara.

Slična cena će biti i za druge automobile, pošto cena probnih tablica ne zavisi od npr. kubikaže i starosti.

Na koliko najduže mogu da se uzmu probne tablice?

Najduže na 15 dana, a najkraće na 1 dan, tj. 24 časa.

Neophodna dokumentacija

Tablice automobila

Foto: Telegraf

Kako nam je rekao Goran Bogdanović iz Auto-kuće Boki, neophodna dokumentacija za probne tablice takođe zavisi od namene za koju su vam potrebne. Zato pozovite tehnički pregled gde ćete ih uzeti i dobićete spisak dokumentacije.

Na primer, uslov za odvoženje automobila sa probnim tablicama van npr. Beograda je da postoji kupoprodajni ugovor sa overenim potpisima kupca i prodavca, gde se vidi da je prodavac iz Beograda, a kupac iz drugog grada.

Važeća lična karta vlasnikaVažeća vozačka dozvola osobe koja će upravljati vozilom (i lična karta ako vozač nije vlasnik vozila)potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila (tehnički pregled), osim kada je svrha uzimanja probnih tablica da se auto odveze na tehnički pregleddokaz o vlasništvu vozila (saobraćajna dozvola, račun, ugovor o kupovini, ugovor o poklonu, pravosnažno rešenje o nasleđivanju, pravosnažna presuda o utvrđivanju vlasništva)polisa obaveznog osiguranja – dobijete je na licu mesta (obično)zahtev za izdavanje probnih tablica – dobijate ga na licu mestadokaz o uplati propisanih taksi i naknada - obavlja se takođe na licu mestaNapominjemo da ukoliko je vozilo već bilo registrovano u Srbiji, vozilo mora da bude odjavljeno.

U slučaju da se probne tablice uzimaju zbog ukucavanja broja motora (PUS-ovanja), potrebno je da se priloži i uput koji je izdao ovlašćeni tehnički pregled.

Takođe, ako je vozilo iz inostranstva, prilaže se (skoro) sva inostrana i uvozna dokumentacija.

Zato ponavljamo – da ne bismo navodili spisak za svaku situaciju sa raznim varijacijama, pozovite firmu u kojoj ćete uzeti probne tablice i dobićete spisak.

Gde da uzmem probne tablice?

Možete da ih uzmete u policiji, ali je to i najkomplikovanija i najdugotrajnija opcija. Na primer, u Beogradu možete da ih uzmete samo u Ljermontovoj, što je mnogim vozačima dovoljan razlog da potraže alternativu.

Dakle, ostaju tehnički pregledi i druga pravna lica koja su ovlašćena za izdavanje probnih tablica ili mogu da pomognu kod njihovog dobijanja – npr. auto-plac na kojem kupujete automobil.

Uostalom, „proguglajte“ malo i naći ćete firmu (npr. tehnički pregled) koji se time bavi.

Kako se postavljaju probne tablice?

Prednja - sa unutrašnje strane šoferke (vetrobrana) i to u donjem desnom uglu.

Zadnja - sa unutrašnje strane zadnjeg stakla i to u donjem levom uglu.

Zaključak

Naš savet - ne kalkulišite bez dovoljno informacija i ne pokušavajte da nađete cenu probnih tablica na internetu.

Pozovite više tehničkih pregleda, agencija, auto-placeva ili drugih firmi koje ih izdaju, dajte im podatke svog automobila, razlog zbog kojeg su vam potrebne probne tablice, kao i vremenski period za koji su vam potrebne.

Tek tada ćete moći da napravite računicu da li vam se isplati da ih uzimate i na koji vremenski period.

Pogledajte kompletnu ponudu polovnih automobila za prodaju na sajtu Polovni automobili.

(Telegraf.rs/Polovniautomobili)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    20. avgust 2019 | 10:00

    Probne tablice do tehničkog pregleda 4452 dinara, a moj prijatelj za šlep uzima 2500 dinara. Pa vidite razliku + odlazak po probne itd. Čista pljačka, mada smo navikli na to.

  • Ccc

    20. avgust 2019 | 10:27

    Lopovska posla a u inostranstvu 7 dana za te pate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA