BMW logo ne prikazuje propeler, već nešto sasvim drugačije

Mit je napokon objašnjen

  • 14

Prošlo je malo više od 100 godina od trenutka kada je prvi BMW ugledao svetlo dana, a kompanija postala proizvođač najboljih automobila na svetu.

Istorija kompanije seže daleko u prošlost i svoje korene ima u proizvođaču motora za avione pod nazivom Rapp Motorenwerke koji je 1913. godine oformio Karl Rapp.

Zbog ove istorije, mnogi misle da BMW logo odaje počast svojoj aeronautičkoj prošlosti, ali istina je potpuno drguačija.

Ime BME - Bayerische Motoren Werke ili Bavarian Motor Works, postoji od 1917. godine kada je gore pomenuti poizvođač aviona promenio svoje ime.

U to vreme, potražannja za kvalitetnim motorima za avione za vojne svrhe bila je ogromna i dozvolila je ubrzano širenje fabrika i industrijskih resursa.

U to vreme, nije postojao zvanični BMW logo, već tehnologija za pravljenje motora za druge namene kao što su automobili, čamci i motori.

Sajam Automobila, BMW Foto: Nikola Tomić

Sudeći po Fredu Jakobsu, direktoru BMW arhive, logo i njegovo značenje nisu bili u fokusu ranih dana postojanja kompanije.

BMW tada jednostavno nije bio prisutan u svesti ljudi.

Krajem 1917. godine, kompanija je dobila svoj prvi logo koji je imao mnoštvo sličnosti sa Rapp amblemom - spoljni krug simbola sada je bio oivičen sa dve zlatne linije i nosio je ime BMW.

Državne boje Bavarije, koje su plave i bele, smeštene su obrnutim redosledom. Razlog za ovo je bio to što su zakoni koji su se ticali autorskih prava branili upotrebu državnih obeležja ili drugih simbola na komercijalnim znakovima.

Međutim, kako se pojavio mit o propeleru?

Nekoliko oglasa je prikazivalo BMW slova na propelerima aviona, i ti oglasi nisu promovisali samo motore, već su predstavljali i korene i ekspertizu u pravljenju tih motora.

A niko se nije potrudio da kaže bilo šta povodom toga.

- BMW dugo vremena nije uložio trud da ispravimit da je BMW logo propeler, objasnio je Jakobs.

Zbog svega ovoga, ljudi su imali pogrešno verovanje o tome šta VMW logo predstavlja, ali sada je i ta zabluda napokon ispravljena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sax

    19. avgust 2019 | 09:31

    ISTORIJA BMW SEŽE DALEKO U PROŠLOST KADA SU ZA VREME DRUGOG SVETSKOG RATA U FABRIKAMA BMWa RADILI LOGORAŠI I GRADILI BUDUĆEG LIDERA U AUTOMOBILSKOJ INDUSTIJI!!!!NACISTIČKA NEMAČKA JE MOTORE BMW PLAĆALA ZLATOM NARAVNO KRVAVIM ZLATOM PLUS BESPLATNA RADNA SNAGA TJ LOGORAŠI JE SIGURAN PUT ZA VRH U AUTO INDUSTIJI!!!! NEMA PRAVDE NAŽALOST!!!!!!!!

  • Nv

    19. avgust 2019 | 09:43

    To je svastika u krugu ika niste znali a i malo bolje istrazite istoriju

  • V6

    19. avgust 2019 | 11:23

    Audi je tata za BMW

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA