• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo kako će izgledati obnovljeni Svetonikolski park kod hotela Bristol

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Po završetku obnove, koju finansira Belgrade Waterfront, park će dobiti pet puta više stabala različitog drveća nego što ih ima sada, spomenik Luki Ćeloviću i podzemnu javnu garažu sa 420 parking mesta

  • 0
Svetonikolski park, Beograd na vodi Foto: Promo/ BW

Dugo godina zapušteni Svetonikolski park kod hotela Bristol uskoro će, zahvaljujući kompaniji Belgrade Waterfront, biti u potpunosti obnovljen, a po završetku radova postaće jedan od najmodernijih i inženjerski najinovativnijih parkova u ovom delu Evrope.

U nekadašnjoj bašti čuvenog srpskog zadužbinara i dobrotvora Luke Ćelovića, koja je kasnije pretvorena u Svetonikolski park, danas je preostalo svega 40 do 50 stabala drveća, a nakon rekonstrukcije u njemu će biti posađeno više od 200 odraslih stabala autohtonih vrsta drveća sa našeg podneblja, kao što su javor, platan ili hrast.

ŽELITE DA ŽIVITE U BLIZINI PARKA? SAZNAJTE KAKO

U parku će biti zadržani svi estetski reprezentativni i potpuno zdravi i očuvani primerci, mahom platani, dok će im se pridružiti odrasla, do 15 metara visoka stabla, koja će se savršeno uklopiti u ambijentalnu celinu parka sa uzbudljivom istorijom, dužom od jednog veka.

Svetonikolski park, Beograd na vodi Foto: Promo/ BW

U podzemnom delu parka prostiraće se velika javna garaža sa dve etaže i gotovo 420 parking mesta, čiju će izgradnju takođe finansirati Belgrade Waterfront, a kojim će upravljati JKP "Parking servis" Beograd. Izgradnjom nove garaže, srpska prestonica će načiniti još jedan važan korak u borbi sa hroničnim nedostatkom parking mesta u centru grada. Ona će u potpunosti biti prilagođena dizajnu parka, tako da će imati dva ulaza, odnosno izlaza za vozila i punjače za električne automobile, dok će se u neposrednoj blizini kružnog toka kod trenutne Beogradske autobuske stanice (BAS) nalaziti podzemni prolaz za pešake sa liftom.

Svetonikolski park, Beograd na vodi Foto: Promo/ BW

Zahvaljujući savremenom inženjerskom rešenju, na "krovu" garaže, odnosno u samom Svetonikolskom parku, obezbeđen je optimalan prostor za neometan rast postojećeg i novog zelenila koje će ponovo krasiti ovo kultno mesto, nekada sastavni deo mnogih razglednica Beograda s početka 20. veka. Osim što će u velikoj meri biti samoodrživo, zelenilo će biti i različite spratnosti i sastojaće se od travnjaka i žbunja, do već pomenutih visokih, odraslih stabala različitog drveća. Na taj način će jedan od prvih parkova u našoj zemlji dobiti svoj prirodni ambijent, kakav ga je nekada krasio, a usred zelenila biće smeštena i manja, moderna fontana.


Svetonikolski park, Beograd na vodi Foto: Promo/ BW

Kako bi se na simboličan način odužio Luki Ćeloviću, nekadašnjem predsedniku Beogradske zadruge, koji je mnogo učinio za svoj narod, Belgrade Waterfront će u obnovljenom Svetonikolskom parku podići i dugoočekivani spomenik ovom slavnom Srbinu iz Trebinja. S druge strane, "Krst sa Malog pijaca", jedan od najstarijih spomenika u Beogradu koji datira još iz 1862. godine, biće privremeno izmešten i restauriran, a zatim vraćen na isto mesto u parku na kojem je već bio. Međutim, sada će do zaštitnog znaka parka biti napravljen poseban prilaz kakav spomenik ovog značaja i zaslužuje. Takođe, u okviru čitave nove zelene oaze postojaće različite zone za relaksaciju, nekoliko pešačkih i jedna glavna, krivudava staza koja će svojim "tokom" usporavati kretanje posetilaca i omogućavati njihov duži boravak u prirodnom okruženju.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>