• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beograd na vodi: Naselje sa najboljim rešenjima za održivi saobraćaj

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Život u prestonici je san o kojem maštaju mnogi, ali samo žitelji glavnog grada znaju koliko on može biti izazovan na svakodnevnom nivou

  • 0
Beograd na vodi Foto: Promo/ Marko Edge

Savremeni tempo života, gust dnevni raspored, velike razdaljine od kuće do posla i saobraćajne gužve neretko su izvor stresa koji pogađa veliki broj ljudi. Ujedno, povećan broj automobila iz godine u godinu utiče na sve veću zagađenost glavnog grada.

Odgovor na ovaj problem je koncept takozvanog "grada od 15 minuta" (15-minute city). U njemu većinu dnevnih obaveza, kao što su kupovina, odlazak na posao, školu ili vrtić, kao i rekreaciju i sportske aktivnosti, možete obaviti lako, za sve petnaestak minuta hoda ili vožnje biciklom.

Upravo Beograd na vodi sledi ove svetske trendove, jer ga odlikuju odlično osmišljen javni prevoz, dizajnirani javni prostori, široki trotoari pogodni za pešake i zelenilo koje se brižljivo održava.

Beograd na vodi Foto: Promo/ Predrag Vučković

ISTRAŽITE PONUDU STANOVA U BEOGRADU NA VODI

Reč je o gradu u okviru grada u kojem stanari vode udoban, lagodan i komforan život, jer im je sve što im je potrebno nadohvat ruke i na tek nekoliko minuta lagane šetnje – prodavnice, restorani, kafići, šoping centar Galerija, Sava Promenada, Savski park, pekare, teretane, sportski centar, kao i dečije igraonice, saloni lepote i brojni drugi sadržaji.

Beograd na vodi Foto: Promo/ Miralem Čaušević

Belgrade Waterfront veliku pažnju posvećuje održivim vidovima saobraćaja, pa je ceo projekat prilagođen biciklistima, pešacima i vozilima na električni pogon. Kroz ceo kvart se pružaju biciklističke staze, a za one željne dodatne rekreacije, tu je biciklistička staza duž Sava Promenade koja povezuje 25. maj sa Adom Ciganlijom. Ova biciklistička ruta predstavlja pravi užitak, jer svi koji vode aktivan život mogu da uživaju u predivnom pogledu na reku, posebno u ranim jutarnjim časovima ili predveče, kada sunce zađe.


Beograd na vodi Foto: Promo/ Stella Production

Dodatni benefit za stanare ovoga kvarta predstavlja i to što svaka zgrada Beograda na vodi ima ostavu za bicikle, te su im oni u svakom trenutku dostupni, na bezbednom i zaštićeni od vremenskih nepogoda.

Iako je celo naselje prilagođeno pešacima i biciklistima, vodilo se računa i o vozačima električnih automobila, koji mogu da pune svoja vozila na parkingu iza restorana Savanova i u podzemnoj garaži stambene zgrade BW Residences, kao i na parkingu tržnog centra Galerija.

Beograd na vodi Foto: Promo/ BW

Ono čemu se stanovnici glavnog grada svakako najviše raduju jeste budući metro, koji će im umnogome olakšati život u prestonici, a prve dve linije metroa ukrštaće se upravo na Savskom trgu, iza bivše Železničke stanice, dok će se druga metro stanica nalaziti kod Ložionice, budućeg multifunkcionalnog kreativnog centra – to znači da će stanarima ovog naselja i svi ostali delovi grada biti na petnaestak minuta vožnje.

Beograd na vodi Foto: Promo/ BW

Da je briga o životnoj sredini trajno opredeljenje kompanije Belgrade Waterfront, govori činjenica da se više od 40% ukupne površine Beograda na vodi nalazi pod zelenilom, da je u njemu zasađeno ili će biti zasađeno više od 2000 raznih vrsta stabala, a da pored prostranog Savskog parka, svaka zgrada ima sopstveno uređeno zeleno dvorište. Ovako osmišljen urbanistički koncept poboljšava kvalitet života kako stanara, tako i svih posetilaca Beograda na vodi, podstiče ih da se više kreću, borave na otvorenom i da manje koriste automobile, čuvajući na taj način životnu sredinu i sopstveno zdravlje.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>