• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Beograd za sve koji cene kreativnost: Evo u kojim umetničkim dešavanjima smo uživali u 2023. na obali Save

A. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Desna obala Save je tokom čitave 2023. godine pulsirala u duhu umetničkog stvaralaštva

  • 0
Beograd na vodi Foto: Promo/ Marko Edge

Godina koju smo nedavno ispratili uz jedinstveni multimedijalni spektakl na Sava Promenadi bila je izuzetno vibrantna i veoma plodotvorna u sferi kulture i umetnosti. Desna obala Save je tokom čitave 2023. godine pulsirala u duhu umetničkog stvaralaštva, a Belgrade Waterfront je posetiocima priredio brojne nezaboravne trenutke uživanja. Jer umetnost tome i služi – da se uživa u svim njenim lepotama.

Muzički festivali, izložbe, bioskop na otvorenom, modne revije – sve to su segmenti kulturno-umetničke scene pored Save kojoj je Belgrade Waterfront ne samo udahnuo novi život, već i dao potpuno novi zamajac.

Plodovi KvArt inicijative

Kulturno-umetnička inicijativa KvArt Belgrade Waterfront nastala je s idejom da se najveći građevinski projekat u regionu razvija kao jedinstveni prostor koji spaja umetnost sa savremenim načinom života, a u okviru nje raspisan je i najveći umetnički konkurs na našim prostorima – Postani deo KvArt-a. Zahvaljujući tome, najkreativniji domaći umetnici dobili su priliku da izlažu svoje radove na javnim površinama Beograda na vodi.

ISTRAŽITE SEZONSKU PONUDU STANOVA UZ SPECIJALNI PLAN OTPLATE

Beograd na vodi Foto: Promo/ Stella Production

Tako je već krajem februara u prizemlju Galerije postavljen prvi u nizu pobedničkih radova na konkursu – 5,5 metara visoka skulptura "Srce Beograda" umetnice Jelene Stepanov, kao univerzalni simbol ljubavi i prijateljstva. Osim što dizajnom izaziva osećaj prisnosti kod svakog ko pored njega prođe, ono je postalo i novo mesto okupljanja i fotografisanja u najvećem šoping centru u regionu. A ako uperite pogled ka visokim svodovima, bićete očarani i drugim radovima kao što su viseće umetničke instalacije "Talasi", "Lipa" i "Leptiri".

Beograd na vodi Foto: Promo/ Jakov Simović

Izložbeni prostor KvArt BW na drugom spratu i Galerija ŠTAB na prizemlju su i u 2023. godini bili glavna mesta okupljanja i susretanja najboljih domaćih umetnika. Sa više desetina različitih izložbi u prethodnih 365 dana, Galerija je pokazala zbog čega se s punim pravom visoko kotira na kulturnoj mapi Beograda.

TRAŽITE POUZDANU INVESTICIJU? POGLEDAJTE OVDE

Nedaleko odatle, u prostranom Savskom parku, najlepšoj zelenoj oazi u centru Beograda, u 2023. godini postavljena je i skulptura "Vrapci" umetnika Nikole Kneževića i Andrije Matića. Ova umetnička instalacija zapravo predstavlja omaž ptičicama koje su oduvek bile jedan od najlepših simbola srpske prestonice.

Belgrade River Fest

Beograd na vodi Foto: Promo/ Aleksandar Pavlović

Drugi Belgrade River Fest održan je 21. i 22. juna na platou iza Geozavoda, koji se tokom ta dva mediteranski topla dana pretvorio u najprestižniju koncertnu dvoranu na otvorenom. Desna obala Save odisala je čarobnom atmosferom koju su kreirali najveća operska diva današnjice, sopran Ana Netrebko, njen suprug i slavni tenor Jusif Ejvazov i proslavljeni srpski bariton Željko Lučić, dok su melanholični ritmovi sefardskog sevdaha, džeza i flamenka u raskošnom glasu Jasmin Levi, jedne od najvećih svetskih zvezda world muzike, na najlepši način zaokružili ovaj jedinstveni muzički festival na obali reke. Celokupan muzički spektakl upotpunjen je višeminutnim vatrometom koji je obasjavao Sava Promenadu i očarao sve prisutne.

Opera na vodi

Po peti put zaredom, tokom 8. i 9. septembra, održana je Opera na vodi, jedna od najgrandioznijih muzičkih manifestacija u našoj zemlji, i to u spektakularnom operskom ambijentu na otvorenom, na platou iza Geozavoda. Prvog dana izvedeno je čuveno remek-delo Đakoma Pučinija „Boemi“ u kom je glavnu ulogu ponela jedna od najpopularnijih svetskih primadona Aida Garifulina. Osim uživanja u najlepšem lirskom glasu aktuelne međunarodne operske scene, publika je mogla da se prepusti i čarima tenora Matea Rome i našeg baritona Željka Lučića, koje su pratili hor, solisti i balet Nacionalne opere iz Temišvara na čelu sa maestrom Dejanom Savićem.

Druge večeri Opere na vodi Simfonijski orkestar i Hor RTS-a izveli su jedinstveni Koncert filmske muzike iz najpopularnijih blokbastera kao što su filmski serijali o Džejmsu Bondu, Ratovi zvezda, Igra prestola, Pink Panter i mnogih drugih.

Open Air Cinema, Fashion Show, poseta Elizabete Franki

Galerija Foto: Promo/ Galerija

Osim u muzičkim bravurama svetskih zvezda, posetioci Beograda na vodi tokom protekle godine mogli su da potpuno besplatno uživaju i u brojnim kinematografskim ostvarenjima koja su se čitavog leta, od sredine juna do kraja avgusta, emitovala na velikom platnu na zelenoj površini ispred Galerije. Repertoar drugog po redu Open Air Cinema bio je prilagođen svim generacijama koje su pod zvezdanim nebom na Sava Promenadi uživale u mnogobrojnim kultnim filmskim hitovima.

Godinu za nama obeležili su i događaji iz sveta mode. Neki od najboljih srpskih dizajnera i afirmisanih brendova iz Designers District-a, jedinstvenog modnog kvarta na prvom spratu Galerije, predstavili su u maju svoje odabrane svečane komade na glamuroznoj modnoj reviji na Kula trgu u Galeriji, dok je oktobar protekao u znaku čuvene italijanske modne kreatorke Elizabete Franki. Ona je, u prisustvu velikog broja zvanica, posetila svoju jedinu monobrend radnju u Srbiji koja se nalazi u Galeriji, a u čast slavne gošće zasvetlela je i Kula Beograd, najviša zgrada u Srbiji i regionu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>