• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Bez poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti

  • 0
Beograd na vodi Foto: Promo/ JMP

Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

PREMIUM STANOVI PORED REKE VEĆ OD 4.200 EUR+PDV PO KVADRATU. REGISTRUJTE SE I SAZNAJTE VIŠE

U tom spajanju prohujalih vremena, modernih tokova i budućnosti, Belgrade Watefront je poseban pijetet ukazao i voždu Đorđu Stratimiroviću, koji je tek 2022. godine, tačno 200 godina nakon rođenja, dobio svoju ulicu u glavnom gradu Srbije i u njoj spomen-ploču. Tako je Beograd na vodi ne samo ispravio veliku istorijsku nepravdu, već i na dostojan način oživeo sećanje na nepravedno zaboravljenog vožda.

Beograd na vodi Foto: Promo/ JMP

Đorđe Stratimirović bio je vrhovni komandant srpske vojske i prvi predsednik vlade u Srpskoj Vojvodini od 1848. do 1849. godine. Ovaj veliki strateg i plemić bio je blizak saradnik vladara iz domova Petrovića, Karađorđevića i Obrenovića, prvi nosilac Obilića medalje i brojnih drugih visokih odlikovanja. Jedan je od najzaslužnijih ljudi što se Vojvodina i danas nalazi pod okriljem granica Srbije.

NAJBOLJE MESTO ZA ŽIVOT, NAJBOLJA INVESTICIJA! POGLEDAJTE GDE

Ulica vožda Đorđa Stratimirovića prostire se od buduće Ulice Luke Ćelovića Trebinjca u zaleđu Savskog trga do platoa ispred Kule Beograd i nalazi se u srcu Beograda na vodi, između Ulice kraljice Drage Obrenović i Briselske s jedne i Ulice Nikolaja Kravcova s druge strane. Trenutno je u funkciji deo od Bulevara Vudroa Vilsona do Hercegovačke, ali nema sumnje da će, kada projekat bude odmakao, ovo biti jedna od najlepših i najsadržajnijih ulica u Beogradu na vodi.

Beograd na vodi Foto: Promo/ JMP

Na početku ove saobraćajnice iza Savskog trga nalaziće se najsavremeniji obrazovni kampus u zemlji sačinjen od državne osnovne škole sa dvojezičnom nastavom i državnog vrtića. Na samo par koraka odatle će uskoro, u punom sjaju i gabaritima, zasijati i remek-delo "srpskog Gaudija" Momira Korunovića, odnosno zgrada Stare pošte, koja će nakon temeljne rekonstrukcije biti pretvorena u Kulturni centar sa interaktivnim dečijim muzejom, pozorišnom scenom, galerijama i umetničkim radionicama za najmlađe.

Beograd na vodi Foto: Promo/ Edvard Nalbantjan

U Ulici vožda Đorđa Stratimirovića smešteni su sadržaji za najmlađe sugrađane – vrtić Futurino 2, specijalni edukativni sistem Malac Genijalac, kao i La Classe plesni studio u kome kako mladi, tako i stariji razvijaju ljubav prema plesu. Da je stanovanje u okolnim zgradama zaista prilagođeno savremenoj porodici, govori i to da se u blizini nalaze ekspoziture banaka, prodavnica Shop&Go, prodavnica organske hrane Demetrin vrt, Juice Bar, snack&coffee bar Diverzija, pekara Lulu. Tu su i bogato opremljeni Pet Centar, K&A Enterijer i salon keramike Atlas Concorde.

Beograd na vodi Foto: Promo/ Edvard Nalbantjan

Osim što povezuje jedan istorijski sa novonastalim delom grada, Ulica vožda Đorđa Stratimirovića, čiji se obrisi tek poznaju, biće zasigurno jedna od najzelenijih saobraćajnica u gradu. Bujno zelenilo i drveće nalaze se kako na razdelnom ostrvu po sredini ulice, tako i duž uredno popločanih trotoara sa obe strane, čime će se na estetski efektan način nadovezati na plato ispred Kule Beograd. Uz to, ulica obiluje i urbanim, zelenim džepovima između zgrada i na slobodnim površinama, od kojih se po svojoj lepoti izdvaja zeleni kutak ispred zgrade BW Aurora i vrtića Futurino 2.

Beograd na vodi Foto: Promo/ Edvard Nalbantjan

Duž ulice nalaze se i biciklistička staza, klupe za odmor, moderna LED rasveta, kao i žardinjere u kojima se biljke menjaju četiri puta godišnje, u zavisnosti od godišnjeg doba.

Kao što se kaže da konac delo krasi, tako će i ovu ulicu, povrh svih sadržaja, uskoro krasiti i stambena zgrada BW Perla, jedinstveni biser moderne arhitekture na obali reke koji će stanarima nuditi vrhunac kosmopolitskog života u Beogradu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>