• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Znate li ko će biti najslavniji stanar Beograda na vodi?

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Muzej Nikole Tesle, koji godišnje poseti više od 170.000 ljudi, čuva originalnu arhivu slavnog srpskog naučnika. Ova dragocena kolekcija uvrštena je 2003. godine u UNESCO Registar "Pamćenje sveta", što predstavlja najviši oblik zaštite nekog kulturnog dobra. Ali, da li ste znali da se veliki deo tih predmeta krije u depoima trenutnog muzeja u Krunskoj ulici?

  • 3
Beograd na vodi Foto: Promo/ BW

Zbog ograničenog izložbenog prostora od samo 200 kvadratnih metara, mnogi eksponati nisu dostupni javnosti. Međutim, selidbom na novu adresu, u Bulevar vojvode Mišića 10, neprocenjivo naučno nasleđe dobiće čak 20 puta više mesta, tako da će svaki predmet biti izložen posetiocima na adekvatan način.

VAŠ NOVI DOM U NAJUZBUDLJIVIJEM DELU GRADA, PORED PARKA, MUZEJA I PIJACE. SAZNAJTE VIŠE

Dom Tesline impresivne zaostavštine postaće zgrada nekadašnje Fabrike hartije Milana Vape, čime će desna obala Save postati bogatija za još jednu izuzetno značajnu kulturnu znamenitost, a stanari Beograda na vodi za privilegiju da ih okružuje svet jednog od najblistavijih umova čovečanstva, čija je godišnjica rođenja i ovog 10. jula obeležena spektakularnom projekcijom na Kuli Beograd.

Novi život starog arhitektonskog bisera

Gde se to Tesla seli? Fabriku hartije u današnjem Bulevaru vojvode Mišića podigao je, u periodu između 1921. i 1924. godine, industrijalac Milan Vapa. Bila je to prva fabrika podignuta u Srbiji odmah po završetku Prvog svetskog rata. Veliki prostor zgrade bio je najpre namenjen proizvodnji i skladištenju papira, da bi fabrika prestala s radom nakon Drugog svetskog rata.

Kasnije je korišćena za usluge međunarodne špedicije, spoljnotrgovinskog prometa i prevoza robe. Već godinama, međutim, služi samo kao magacinski prostor. Iako se radi o objektu industrijske namene, arhitektonski elementi doprinose reprezentativnosti zgrade, dok fasada zdanja jasno odražava stil akademizma.

DVOSOBAN STAN U EPICENTRU DEŠAVANJA VEĆ OD 176.300 EUR+PDV. POGLEDAJTE PONUDU

Nakon planirane rekonstrukcije Fabrike hartije Milana Vape i njene prenamene u novi objekat kulture, koja je ozvaničena nedavnim potpisivanjem ugovora sa Ministarstvom kulture, biće u potpunosti iskorišćen potencijal ovog bisera industrijske arhitekture u Beogradu, a zgrada će, zahvaljujući finansiranju Belgrade Waterfront-a, dobiti novi sjaj. Tako će nakon Beogradske zadruge, hotela Bristol i Stare pošte biti udahnut novi život još jednom značajnom predstavniku bogatog arhitektonskog nasleđa srpske prestonice.

Beograd na vodi Foto: Promo/ BW

Skrivena riznica genija pod ključem

Muzejsku kolekciju danas čini devet zbirki koje sadrže više od 1.200 zvanično registrovanih predmeta. U toj postavci nalaze se originalni tehnički predmeti iz oblasti mašinstva i elektrotehnike, lični i odevni predmeti, kao i medalje i ordenje kojima je Tesla odlikovan. Ipak, poseban dragulj muzeja je lična arhiva, smeštena u 548 kutija, koja sadrži skoro 164 hiljade dokumenata, rukopisa, naučnih beležaka, proračuna, šema, crteža i pisama.

Svi predmeti su, radi bezbednosti, pažljivo spakovani u bezkiselinske papire i kartone, te se trenutno čuvaju u metalnim, protivpožarnim ormarima, dok su oni veći smešteni na policama u zaključanim depoima. Ograničenost trenutnog izložbenog prostora sprečava posetioce da vide celokupnu impozantnu zaostavštinu. Na novoj adresi, u prostoru kakav velikan poput Nikole Tesle zaslužuje, mnogi predmeti će konačno ugledati svetlost dana.

Posetioci će moći da vide mnogo više eksponata, veći broj radnih modela Teslinih izuma i čuju dodatne priče o njegovom životu i naučnom radu. Mesta će biti i za posebnu ličnu biblioteku, kao i za 57 posebnih albuma sa oko 13.000 ukoričenih novinskih isečaka, koji omogućavaju uvod u društveni život velikog naučnika.

Zajedno sa budućim Istorijskim muzejom Srbije, koji će se nalaziti u zgradi nekadašnje Glavne železničke stanice, muzejom i dvema pozorišnim scenama u zgradi Stare pošte, koju takođe očekuje rekonstrukcija, i obrazovnim kampusom čija je izgradnja počela, Beograd na vodi širi svoju kulturnu ponudu i sigurnim koracima postaje kulturni epicentar prestonice.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Anđelković o zaposlenima, situaciji na KiM i važnom gostu: Ono što je Pošta nekada bila, više nije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar Marković

    5. avgust 2024 | 19:43

    Bruka i sramota od skorojevića i celog sistema vrednosti! Odvratni su svi oni koji imaju bilo kakve veze sa Beogradom na v.....

  • Bole

    5. avgust 2024 | 14:29

    Beograd na vodi po meni nije nikakvo elitno naselje. Manje više jednoobrazne zgrade. Kroz prozor se ne vidi Sava već druga zgrada. Vodu će videti tek za sledeće poplave. I taj magacin gde planiraju muzej je puno puta bio poplavljen.

  • Zoran Cvetanović

    5. avgust 2024 | 12:42

    Није ми јасно зашто се све сели код Београд на води: позоришта, метро, чвориште метроа, нове линије ГСП...,а уклања сајам, стари мост, цело једно насеље, лимити у висини зграда, закони о јавним набавкама...А Београд има проблеме и у другим деловима?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>