• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Državna osnovna škola u Beogradu na vodi prima prve đake već sledećeg septembra

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Beogradu na vodi do kraja ove godine biće završeno još šest stambenih zgrada sa blizu hiljadu stanova

  • 1
Beograd na vodi Foto: Promo/ BW

Uz ukupno 4.500 useljenih stanova u 23 zgrade, Beograd na vodi u narednu godinu ulazi sa brojnim realizovanim, započetim, ali i planiranim projektima javne namene. Nova državna škola i vrtić, novi i obnovljeni parkovi, pijaca i šetalište stanarima ovog dela grada pružaju sve prednosti savremenog stanovanja, a sugrađanima donose nove javne prostore za obrazovanje, rekreaciju i slobodno vreme.

Radovi na temeljima državne osnovne škole u Beogradu na vodi su završeni, a u narednim danima počinje izgradnja betonske konstrukcije zgrade. Istovremeno, na obližnjem gradilištu u toku je podizanje zidova prizemlja modernog državnog vrtića.

Beograd na vodi Foto: Promo/ BW

Izgradnja ovog najsavremenjeg obrazovnog kampusa u zaleđu Savskog trga počela je krajem maja svečanim polaganjem kamena-temeljca, a prvi đaci će u novu školu krenuti već sledećeg septembra. Tamo će ih dočekati prostrano dvorište sa sportskim terenima, savremeno opremljeni kabineti, kao i mini botanička bašta. Ovo je tek prva od ukupno tri nove državne škole u Beogradu na vodi, koje će moći da prime ukupno 1.920 đaka iz celog grada.

Pored vrtića koji je u izgradnji i koji će vrata mališanima otvoriti takođe sledećeg septembra, u Beogradu na vodi ih je planirano 10, sa smeštajnim kapacitetom za 1.650 dece. Trenutno u okviru projekta najmlađi mogu da borave u dva privatna, ekološki orijentisana vrtića.

Beograd na vodi Foto: Promo/ BW

Glavni grad će, zahvaljujući ulaganjima kompanije Belgrade Waterfront, uskoro dobiti i brojne nove javne prostore. Pijaca u blizini Gazele od 16.000 kvadratnih metara predstavljaće beogradsku verziju čuvenih pijaca La Boqueria u Barseloni ili Mercato Centrale u Firenci i postaće novo mesto okupljanja. Veliku atrakciju predstavljaće i Železnički most, koji će nakon rekonstrukcije biti pretvoren u pešački i činiće deo šetališta koje će spajati novobeogradsku obalu Save sa Topčiderom. Pešački selfie most ispred Kule Beograd već je nezaobilazna destinacija svih posetilaca Sava Promenade.

Beograd na vodi Foto: Promo/ Edvard Nalbantjan

Belgrade Waterfront veliku pažnju posvećuje ozelenjavanju, pa tako uskoro počinje rekonstrukcija Svetonikolskog parka kod hotela Bristol, u kojem će, između ostalog, biti zasađeno oko 200 sadnica odraslog drveća.

Beograd na vodi Foto: Promo/ BW

Biće obnovljeni i delovi parka Republike Srpske, Topčiderskog i parka kod Gazele. Na desnoj obali Save planirana je izgradnja još četiri parka, uključujući i veliku zelenu oazu kod Ekonomskog fakulteta.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sofronije

    16. septembar 2024 | 16:54

    Reklo bi se da u drugim delovima Bg-a i Srbije nema potrebe za novim skolama. Svi se selimo u BG na H2O. Juhuhuuuu...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>