Revolucija iz Beograda: Institut za stočarstvo razvio "meso budućnosti" koje štedi i planetu i novčanik

V. K.
V. K.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Institut za stočarstvo u Beogradu razvio je inovativnu liniju hibridnih mesnih proizvoda koji kombinuju meso i biljne komponente, s ciljem smanjenja negativnog uticaja proizvodnje mesa na životnu sredinu i smanjenja troškova proizvodnje, izjavio je danas pomoćnik direktora za nauku tog instituta Nikola Stanišić.

On je na 15. Međunarodnom simpozijumu "Savremeni trendovi u stočarstvu", u organizaciji Instituta za stočarstvo Beograd - Zemun od danas do 31.oktobra, rekao da industrija mesa ne može da opstane bez inovacija.

- Potrebno je zadovoljiti nutritivne potrebe potrošača, a istovremeno smanjiti emisiju gasova staklene bašte i potrošnju resursa - kazao je Stanišić.

Kako je objasnio Institut za stočarstvo već par godina radi na spajanju tradicionalne tehnologije proizvodnje mesa sa inovativnim tehnologijama i pre godinu dana je osnovao "spin-off " kompaniju "Super proizvodi od mesa", koja razvija i proizvodi hibridne kobasice koje kombinuju meso sa biljnim komponentama.

Ta kompanija, kako je dodao, posluje po biznis modelu koji podrazumeva da će tehnologiju nuditi i drugim proizvođačima u zemlji i inostranstvu.

Naveo je i da ti novi proizvodi koji se razvijaju i čiji je planiran početni obim proizvodnje oko jedne tone mesečno, nose nazive - super grčka, super orijent, super pikant i super jagnjeća kobasica, kao i da se očekuje da će se u maloprodaji naći narednog meseca.

- Naš cilj je da snizimo cenu proizvodnje i da ponudimo proizvode koji će biti čak jeftiniji od tradicionalnih mesnih prerađevina - rekao je Stanišić.

Prema njegovim rečima, već su potpisani ugovori sa dve strane kompanije iz Nemačke, kojima će biti prodata licenca za novu tehnologiju.

- Želimo da pokažemo da inovacije u industriji mesa mogu da dođu iz Srbije i da budu konkurentne na evropskom tržištu - zaključio je Stanišić.

Učesnici 15. Međunarodnog simpozijuma "Savremeni trendovi u stočarstvu" koji se održava u beogradskom hotelu Putnik Inn su naučnici iz 16 evropskih zemalja, kao i njih više od 50 iz Srbije, odnosno iz domaćih renomiranih istraživačkih i obrazovnih institucija među kojima su Poljoprivredni fakulteti u Beogradu i Novom Sadu, kao i Agronomski fakultet u Čačku i Fakultet veterinarske medicine.

Prisutni su i predstavnici Instituta za zaštitu životne sredine, Veterinarskog istraživačkog instituta iz Beograda i Novog Sada, kao i Instituta za krmno bilje Kruševac i Instituta za kukuruz Beograd.

Međunarodni simpozijum "Savremene tendencije u stočarskoj proizvodnji“ organizuje se uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: ODRŽIVOST PR

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>