• 5
 ≫ 

Top 10 zanimanja za koja se dame ređe odlučuju: One su dokaz da ne postoje "muški i ženski poslovi"

 ≫ 

Od upravljanja kamionima i važnim građevinskim projektima, do gašenja vatre i spasavanja života

  • 5

U današnjem, modernom svetu od žena se očekuje mnogo: da rade i doprinose kućnom budžetu, ali i da brinu o deci, porodici, kući. S druge strane, i same žene to žele. Uglavnom je prošlo vreme neambicioznih domaćica, pa dobar deo lepšeg pola sada stremi ka visokim pozicijama i "atipičnim profesijama".

Iako je jaz među platama kod oba pola i dalje primetan, žene se više ne libe da se bave "muškim zanimanjima", i to ne samo da bi se "takmičile" s muškim kolegama, već su to njihove istinske želje koje su u prošlosti, često, bile sputavane. Gotovo da nema posla kojim se ne mogu baviti i muškarci i žene, ili je bar vrlo malo takvih.

Po definiciji, netradicionalna zanimanja za žene su ona gde žene čine svega 25 odsto, tj. četvrtinu radne snage. Američko ministarstvo rada izdvojilo je čak oko 100 atipičnih profesija kojima se žene danas bave, a ovo je 10 najčešćih.

Kamiondžijke, arhitekte, berberini, šefovi kuhinja su među prvima na listi. Iako nije mnogo popularno da žene sređuju mušku bradu - profesionalno, dok često rade kao frizeri, ovo zanimanje je uzelo maha u poslednje vreme. Štaviše, žene na tom polju mogu biti uspešnije od muškaraca.

Sa druge strane, iako kuvanje i kuhinju uglavnom vezujemo za žene, posebno na Balkanu, činjenica je da se u svetu kulinarstva više ističu muški kuvari. Uglavnom su oni šefovi kuhinja u prestižnim restoranima širom sveta, kao i u TV emisijama. Međutim, žene počinju da dominiraju i na tom planu.

kuvanje, hrana Foto: Pixabay

Na listi netradicionalnih zanimanja za žene se nalaze još i: članovi sveštenstva (monahinje), specijalni agenti - detektivi, zatim žene inženjeri. Za drugo na ovoj listi se obično vežu predrasude da je to zanimanje namenjeno muškarcima zbog akcije, rizika, opasnosti, fizičke spremnosti i tome slično.

Žene bi, po pravilu, trebalo da naginju "nežnijim profesijama". Kada je reč o inženjerima, i tu je generalno manje žena nego muškaraca, o čemu najpre svedoči stanje na fakultetima, a onda i u praksi. Pretpostavlja se da je ovo više "muško zanimanje", vezano za matematiku, fiziku, tehniku, nauku - kojima je više sklon jači pol.

Na kraju liste su žene koje rade kao vatrogasci, piloti, programeri. Žene koje se usude da svaki dan spasavaju živote, boreći se sa vatrom, izuzetno su hrabre i neustrašive, a tu vrstu odvažnosti, priznaćemo, nema svaka osoba lepšeg pola. Ovaj posao je težak, nepredvidljiv, izazovan i opasan.

žena vatrogasac Foto: Pixabay

Takođe, ni u avio-industriji nema mnogo žena koje upravljaju letelicama, mada je situacija bolja s godinama. S druge strane, više je stjuardesa nego stjuarda. Kada je reč o programerima, zbog prirode posla i povezanosti sa granama koje su muškarcima "jača strana", donekle je prirodno što ovde nema mnogo žena.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije nedavno je navelo da u našoj državi u IT sektoru ima između 15-20% žena.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    10. oktobar 2020 | 20:57

    Pa na svim fakultetima su vecinom zene, kolo srece se okrece, sad ce zene biti te koje su obrzovane (ranije su bile uskrscene za to pravo), dok ce muskarci mahom biti dokoni blejaci (sve ih je vise takvih).

  • BralE

    10. oktobar 2020 | 22:30

    Kaze naslov: „Ne postoje muški i zenski poslovi“. Jel‘ ste sigurni? Bez namjere da vrijedjam, jer sam i sam za to da se zenama da više prava po pitanju mnogih zabimanja i poslova, ali ovu konstataciju iz naslova ne prihvatam! Koliko to zena radi (ili ima zelju) u šumi npr.? Ili kao fizički radnici na gradjevinama? Nešto ne znam da bi ih mnogo prihvatilo, da im npr biro za zapošljavanje ponudi neko od ovih radnih mjesta. A iskreno nije ni prirodno da zene rade takve poslove, iz prostog razloga što tu ne mogu odgovoriti fizičkom snagom (barem većina).

  • Olga

    11. oktobar 2020 | 16:19

    Mislim da nije svuda u svetu tako. Skoro da nema posla koji ne mogu da rade oba pola. I kod nas poslednjih godina ima žena vozača autobusa, kamiona i građevinskih mašina, kao i građevinaca. Tuga je što za isti posao nisu plaćene kao muškarci, već skoro uvek manje. Zašto, zaista ne znam. Zbog toga se mnogo mladih žena odlučilo da prevede svoje diplome, pa krene u beli svet. Kaže mi prijateljica Jasna Filipović koja se time bavi, da ih ima sve više. I nema pravila, u poslednje vreme najviše odlaze medicinske sestre, ali ima i svih ostalih struka. Idu tamo gde je bolje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>