• 1
 ≫ 

5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

 ≫ 

Da li znate da je pre nekoliko godina slavni beli tartuf prodat za čak 75.000 evra u Italiji?

  • 1

Najskuplji začin na svetu je šafran, koji bukvalno vredi kao suvo zlato. Ali, egzotični crveni dodatak jelima nije usamljen u tome. Još barem četiri vrste hrane mogu da mu "pariraju".

Izdvajamo 5 najskupljih svetskih namirnica koje prosečan kupac teško može da priušti, a krećemo od aromatičnog začina za čiji kilogram je potrebno prikupiti 200.000 do 300.000 cvetova istoimene biljke, za koju se veruje da dolazi iz Grčke, mada poreklo nije tačno poznato.

Šafran

 

Ako je vaš pirinač dobio svetlucavu, zlato-žutu boju, velike su šanse da je posudu "delio" sa šafranom. Drugo ime za ovaj začin je "crveno zlato", jer košta između 1.100 i čak 11.000 dolara po kilogramu. Zašto je tako skup? Istoimena biljka cveta samo nedelju do dve nedelje godišnje, i to se odvija u jesen. Cvetovi se beru i obrađuju ručno.

Kavijar

 

Jedan od najskupljih svetskih specijaliteta karakterističan je za kaspijsko i crnomorsko priobalje. Reka Volga obiluje ribom po imenu jesetra, od čije ikre se ponajviše dobija kavijar. Ta vrsta ima biserno-sivu boju, dok je kavijar dobijen od lososa - crvenkaste boje. Beluga kavijar je najskuplji: kilogram košta od sedam do 10.000 dolara.

Ostrige

 

"Biseri" među školjkama, za čije uzgajanje su zaslužni "morski farmeri", koji ih neguju nekoliko godina pre nego što se nađu na restoranskim trpezama. Ostrige ili kamenice su delikates, ali treba znati kako s njima. Čak 2.000 Francuza godišnje potraži pomoć lekara, jer ne ume pravilno da otvori ovu posebnu školjku.

Iberiko pata negra

 

Ovo je najskuplja šunka na svetu, koja se dobija od iberijske (Španija) svinje. Jedna šunka, prosečno, ima oko 7 kilograma, i u svojoj lokalnoj zemlji prodaje se po ceni od 600 evra. U nekim drugim zemljama Evrope, cena dostiže 800 evra, dok Japanci i Amerikanci za nju moraju da plate do 1.500 evra. Šunka od iberijske svinje suši se oko tri godine, bez vatre i dima.

Beli tartuf

 

Pre nekoliko godina, ova slavna vrsta pečurke je u Italiji, na aukciji, prodata za neverovatnih 75.000 evra. Beli tartuf je ubedljivo najcenjenija gljiva na svetu, čiji kilogram vredi i do 7.000 evra. Bere se u periodu od oktobra do januara, a naša zemlja je takođe bogata belim tartufima.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zidar

    28. februar 2021 | 07:28

    A GDE JE NAJJEFTINIJA ONA SLAVNA SALAMA "PODRIGUŠA" I PIVO OD 2 LITRE?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>